Arama

Dünya Kentleri: Kerkük - Tek Mesaj #1

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Eylül 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kerkük
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kerkük
كركوك

280px Iraq location mapsvg

Kerkük'ün Irak'taki konumu

Kerkük
( Arapça: كركوك; Kürtçe: كه‌ركووك / Kerkûk; Süryanice: ܐܪܦܗܐ Arrapha), Irak Federal Cumhuriyeti'nin Kerkük İlinde bulunan şehirdir.

Tarih

Daha öncesinde şehir sırasıyla Erbil Beyliği (1144 - 1209), Musul Beyliği (1127 – 1233), Kerkük Beyliği (1230), Kara Koyunlu Devleti(1411 - 1470) ve Ak Koyunlu Devleti (1470 - 1508) hakimiyeti altında bulumuştur.

Osmanlı dönemi

1519'da Osmanlı tarafından ilhak edilmeden önce Gökyurt olarak anıldı.Osmanlı1918 yılına kadar) Musul Vilayeti ile Kerkük Müstakil MutasarrıflığıErbil şehri Kerkük'e, Hanekin şehri de Bağdat'a bağlı birer kara merkezi konumunda idi. döneminde ( halinde idare ediliyordu.

Irak dönemi

Kerkük, 1926 yılında İngiltere ile Türkiye arasında imazalanan Ankara Antlaşması'yla Birleşik Krallık Mezopotamya Mandasının kontrol altındaki Irak Krallığı'na devredilmiştir.
1957 yılından günümüze kadar gelen süreç içerisinde Irak iktidarları Kuzey Irak'taki idari şekilleri değiştirerek, bölgeyi Araplaştırmaya çalışmıştır. 1976'dan sonra Irak'taki idari yapı yeniden değiştirilmiş, yeni vilayetler ortaya çıkartılarak, Irak'ın il sayısı 18'e çıkartılmıştır.
Şemsettin Sami tarafından 1897'de yayımlanan Qamus al-A’lam (قاموس الأعلام) adlı eserinde Kerkük'ün %75'inin Kürt geri kalanın da Türk, Arap ve diğerleri olduğunu ve şehirde 760 Yahudi ve 460 Keldaninin de olduğunu belirtmiştir.

1957 yılında yapılan nüfus sayımında Kerkük'te 178.000 Kürt, 48.000 Türkmen, 43.000 Arap ve 10.000 Asur-Keldani Hristiyanlarının yaşadığı belirtilmiştir.

Tarihçi David McDowell'in A Modern History of the Kurds (Kürtlerin Çağdaş Tarihi) kitabındaki iddiasına göre, Irak Türkmenleri nüfusun asıl ana öğesini oluşturuyordu, 1930 ve 1940'larda Kürtler yerleştirilmiş ve 1959'e kadar nüfusun yarısı Türkmenler ve diğer yarısı Kürtler, Araplar, Süryaniler ve Ermenilerden ibaretti.

kerkuk01
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.