Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ağustos 2006       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Nietzsche'nin Felsefesi

Ad:  nietzche.jpg
Gösterim: 296
Boyut:  2.7 KB

Nietzsche'nin felsefesini klasik bir Nihilizm olarak adlandırmak pek doğru olmaz. Çünkü onun felsefesi çok ayri konulara ayrilmis gibi görünse de, temelde aynı noktalarda birleşen büyük bir öğretidir.
Bazen büyük çeliskilere düştüğü ve değişik ideolojilere kaynaklık ettiği iddia edilse de bu kadar çok konuda düşünce üreten birinin bu gibi eleştiriler alması çok normal doğrusu. Anormal taraf bunun tersini iddia etmektir. Nietzsche gibi bir aristokrat kişiliğin, insanlığın yüzyıllarca düşündüğü ve temelde yıkılması ya da yenilenmesi düşünülmemiş konular hakkıinda yııcı ve eleştirisel yaklaşması vatani Almanya ve daha sonra gideceği ülkelerde başına büyük dertler açtı.
Nietzsche, toplumların temellerinde yer alan devlet ve ahlak gibi konularda temelde sorgulayıcı ve karşıcı bir kişilik gibi görünür. Ama bazılari Nietzsche'nin felsefesini de bir ahlak öğğretisi olarak kâbul ediyor. Tabii Nietzsche'nin felsefesi katıksız bir felsefe sayılamaz, en azından ustam dediği Schopenhauer'in sarsıilmaz etkileri gözlenir. Bunu da yazdığı metinlerde görüyoruz.
________

Ve devam..

Kendinden hiç söz etmemek çok soylu bir ikiyüzlülüktür.

Son düzenleyen Blue Blood; 22 Ağustos 2006 21:55