Arama

Anlayana - Tek Mesaj #182

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ağustos 2006       Mesaj #182
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çalıntı Msn Wink

Kuğu Açılışı - 1

Sen kuğusun, çünkü geçirdiğimiz en güzel günden sonra çekip gittin.
Ben kuğuyum, çünkü "yıldızların parladığı an çekip gidişin 400 vuruşlu altın bir darbe" diye yazdım.

Sen kuğu değilsin, çünkü güzel bir günden sonra çekip giderken "ŞAH ve MAT" dedin.
KUĞULAR ŞAH VE MAT DEMEZ!
Kulağından kuğu küpesini yavaşça çıkarıyorum şimdi senden ..

Ben kuğu değilim, çünkü asıl ŞAH ve MAT diyen bendim.
Çünkü sen daha gitme kararı almadan geçirilen o son güzel günde gitmeni sana ben telkin etmiştim.
Bu şöyle olmuştu:
Kuğu küpelerini getirdiğin gündü. Küpelerden birini kulağına taktığımda "KORSANLAŞTIN" dedim.
Senin korsanlaşmanı ben istedim.
Yazık ben de kuğu değilim.
Çünkü kuğular ŞAH ve MAT demez.

Sen ve ben gerçek birer kuğuyuz, çünkü asıl kuğular ŞAH ve MAT der o gururlu yalnızlıklarında.

Bir kuğunun sürmeli gözlerinde yazan şeyin ne olduğunu merak ettim yıllar boyunca. Çünkü bir kuğunun neden o kadar gururlu baktığı benim için açıklanamayan bir şeydi. Bu yüzden bu bakış benim için açıklanamayan şeylerin merkezi olmasını istediğim bu kitabın tam merkezinde belirdi.

Bir kuğunun sürmeli gözlerinde yazan şey ŞAH ve MAT'tır, çünkü ancak bir kuğu yalnızlıktan bu kadar gurur duyabilir. Tıpkı bunun gibi bu kitap da, bu aşk da ancak merkezde, yani terkediliş ve yalnız kalış anı'nın yüksek noktasında ŞAH ve MAT diyor .
Bu kitabın tam merkezinde kuğu metaforu öyle bir merkez-kaç kuvveti yaratıyor ki daha önceki aşk metaforu, o kendi etrafında dönen kuş daha da nefes kesici bir biçimde dönmeye başlıyor ; kendinde ve etrafında büyük bir tahribat yaratarak gerçek bir tehlike oluşturuyor ve tüm aşk duygularını sona erdiyor. Siz de artık bu kitabın da, bu aşkın da sona yaklaştığını hissetmiyor musunuz ?

Demek ki ŞAH ve Mat desek de kuğu değiliz, çünkü asıl ŞAH ve MAT diyen o kuş, aşkın o çılgın kuşu, hepimizi korkaklığa sevkeden.

Evet sevgilim, kuğu küpesini tıpkı o gün yavaşça çıkardığım gibi senden, kuğu imajını da çıkarıyorum senin ve yeni bir isim veriyorum sana ve bana :

KORKAK!

Böylece 400 vuruşlu bir altın darbe ile bu kitabın Rilke'nin alıntısına dayanan kurgusunu daha da sağlamlaştırıyorum ve

ŞAH ve MAT

diyorum, uzakgörüşlü okur,

ŞAH ve MAT!
Lale Müldür
Son düzenleyen Blue Blood; 17 Ağustos 2006 21:10