Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1515

nötrino
Yasaklı
14 Eylül 2010       Mesaj #1515
Yasaklı
EVET OYLARIYLA REKOR KIRDILAR

Dış Basında Referandum Böyle Yankılandı!

Anayasa referandumunda yüzde 58 ile evet oyu çıkması dünya medyasında geniş yer aldı. İngiliz Financial Times (FT) sonucun Başbakan Erdoğan için zafer, CHP lideri Kılıçdaroğlu için ise bir darbe niteliğini taşıdığını yazdı. Seçmen anayasa değişikliklerine destek verdi, askerler ve hakimler kaybetti başlığını atan Guardian gazetesi de, sonuçların AK Parti için kolay bir zafer olduğunu bildirdi. Gazete Türkiyenin büyük bir siyasi dönüşümün eşiğinde olduğunu kaydetti.

Times: Seçmen yeni anayasaya destek verdi, ordu savaşı kaybetti. Sonuç Türkiyenin askerci geleneğine büyük bir darbe ve seçimden bir yıl kadar önce Erdoğana yönelik bir güvenoyu.

Independent: Laik ve otoriter elitin destekçileriyle, AK Parti arasındaki güç mücadelesi devam edecek.

BBC: Referandum sonucu uluslararası kamuoyunda destek gördü.
Obama Erdoğanı aradı

CNN: Başbakan Erdoğan ve AK Parti için ses getiren bir zafer.

Los Angeles Times: Erdoğan büyük bir zafer kazandı. Sonuçlar Erdoğan için gelecek yılki seçime yönelik itici güç olacak.

Washington Post: Türk halkı askeri dönemin kanunlarını reddetti.

New York Times: Hükümet açısından büyük bir zafer. Erdoğan hükümeti için bir anlamda güven oylaması.

Wall Street Journal: Sonuç Başbakan Erdoğanın inandırıcı şekilde kazandığını gösterdi. Kamuoyu yoklamalarının aksine sonuç az farkla değil büyük farkla evet. ABD Başkanı Obama Başbakan Erdoğanı telefonla arayarak halk oylamasına yüksek katılım oranının Türk demokrasisinin ne derece canlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bloomberg: Erdoğan laik yargı ve ordu üzerindeki gücünü artırdı.

Christian Science Monitor: Referandum Erdoğanın İslam kökenli partisini güçlendirdi.
Cumhurbaşkanlığına doğru

Apoyevmatini: Halkın yüzde 58i çağdaş bir Türkiye için oy kullandı

Elefteros Tipos: Erdoğanın Yüzde 58 ile ezici galibiyeti. Yavaş yavaş demokratikleşmeye doğru. Bu sonuçla askerler devre dışı bırakılarak adeta alçıya alındı.

Ethnos: Evetlerin ezici hakimiyeti ve Erdoğanın büyük zaferi. Beklenmedik ve güvenoyu teşkil eden sonuç ile Türk Başbakanı siyasi egemenliği yönünde temelleri attı. Bu sonuçlar, 2011 seçimlerinde Erdoğanın elini güçlendirdi ve 2012 yılı için de Erdoğanın Cumhurbaşkanlığı görevine gitme olasılığı var.

Ta Nea: Oyunun galibi Erdoğan. Erdoğana daha fazla değişikliğe gitmesi için yeşil ışık.

Elefterotipiya: Erdoğan tek başına oynuyor. Yeni anayasanın yolu açıldı.

Rum Fileleftheros: Erdoğan istediğini aldı.Evet çıkması Türk başbakanı güçlendirdi. Erdoğan yüzde 58 evet ile egemen... Halkoylaması sonuçları ile Erdoğan ve AK Partinin egemenliği kuşkusuz

Simerini: İktidar için hayati bir zafer.

Haravgi: Erdoğanın zaferi... Yargı ve askeri kurulu düzenle savaşta zafer.
Erdoğanlı Türkiye yeni sayfa açıyor

İtalyan Corriere della Sera: Türkiyede Erdoğanın zaferi. Anayasa reformuna evet. ABden alkış. Doğru adım atıldı ama gerçek sınav şimdi başlıyor. Kürtler de Erdoğana oy verseydi, evet oranı daha fazla olacaktı. Başbakan ve AK Partık artık daha güçlü ve gelecek seçimleri de büyük ihtimalle kazanacak.

La Repubblica: Erdoğan kazandı. Anayasa değişikliğine evet denildi. Artık askerlerin gücü azalmış olacak.

La Stampa: Türkiye evet dedi. Zafer, Erdoğanın. Erdoğanlı Türkiye yeni bir sayfa açıyor.

Il Giornale: Türkler laikçi askerlerin gücünü aldı.
Halk artık darbe istemiyor

Yazar Elif Şafak, İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, Türkiyede siyaset asla siyah beyaz değildir. Herşey çok daha karmaşıktır. Pekçok insan bir darbe ürünü olan 1982 anayasasını değiştirmek için evet oyu kullandı. Şu apaçık ortada: Halk artık darbe istemiyor. Dolayısıyla evet: Türkiye bugün daha demokratik hale gelmiştir. Ama bu değişiklik yetmez. Siyasi uzlaşıyla şekillenecek bir anayasaya ihtiyacımız var dedi.

Atatürkten Sonra En Büyük İkinci Lider

İsrail Haaretz: Referandum zaferiyle Erdoğan Atatürkten sonra en büyük ikinci lider oldu. Bu, Başbakan Tayyip Erdoğanın ulusal seçimlerdeki dördüncü zaferi. Erdoğan artık halinden memnun bir şekilde önüne ve arkasına bakabilir. Ülkesini uluslararası toplumda daha zengin, daha istikrarlı ve güçlü kıldı. Erdoğanın bu sonuçların ardından 2011 seçimlerinden de galip çıkması, onu Mustafa Kemal Atatürkün ardından en uzun görev yapan ve en nüfuzlu lider haline getirecek. Geçtiğimiz gün kabul edilen reformlar 80 yıllık laik ideolojiyi tersine çevirebilir, yerine Erdoğancılık adı verilen yeni politik inancı getirebilir.

Ülkem İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor

Cumhurbaşkanı Gül, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, Ülkem için yeni bir dönem başlıyordedi. Gül, Ortaya çıkan tercihi kabullenmek lazım. Ben öteden beri Türkiyede anayasanın siviller tarafından hazırlanması gerektiğini söyledim. Yeni bir anayasa ihtiyacının, öteden beri önemli ve de ülke gündeminde baş sırada olmasının nedeni de budur değerlendirmesinde bulundu. Tüm maddeler, AB süreci çerçevesinde Türkiyenin standartlarını Avrupa düzeyine getirmeyle alakalı ifadesini kullanan Gül, Türkiyenin ABye tam üyelik müzakerelerinde son dönemdeki yavaşlamada ABnin sorumluluğunun daha büyük olduğunu belirtti.

Hükümet için net zafer

FRANSA: Le Figaro: Evetin zaferi, muhafazakar rejimi kuvvetlendirecek.

Le Parisien: Türk seçmenler, yargı hiyerarşisi ve ordunun yetkilerini sınırlayan anayasal değişikliğe evet diyerek hükümete net bir zafer verdi.

Liberation: Bu parlak bir başarıdır.

Statükoya büyük darbe vuruldu

KKTC Ortam: Türkiyede sivilleşme kazandı. Statükoya büyük bir darbe vuruldu.

Yenidüzen: Türkiyede pişer bize de düşer beklentisiyle sorguladığımız Askeri darbeler bir daha yaşanmasın sloganı ile öne çıkan Darbecilere yargılanma yolu açması beklenen AK Partinin evet, CHP ve MHPnin hayırı savunduğu BDPnin boykot kararı aldığı tarihi referandum sonuçlandı.
Özgürlük bayramı kutlanıyor

Rus Ria Novosti haber ajansı: Türk halkının çoğunluğu Erdoğanın reform paketine destek verdi. Temmuz 2011deki seçimler öncesi yapılan referandum büyük stratejik önem arz edecek

Nezavisimaya Gazeta: AK Parti 2002den bu yana Türkiye ekonomi büyümede ve istikrarda ciddi ilerlemeler sağladı. Partinin iktidar süresinde GSMH üç kat arttı. Bu yüzden iş dünyası, ticari çevreler Erdoğana güveniyor ve reformların ülkeye yabancı sermayenin akışının daha da artıracağını umuyor.

RBC Daily: Türkiye ABye bir adım yaklaştı.

RİA Novosti: Değişiklikler Türkiyenin Avrupa Birliğine tam üyelik ve demokratikleşme yolunda önemli kazanımlar sağlayacak.

Kommersant: Türkiye haklarını gözden geçiriyor.

İzvestia: Türkiyede bir kesim özgürlüklerin genişletilmesi ve askerlerin etkisinin azaltılmasını isterken, diğerleri değişikliklerin Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürkün ilkelerini tehdit ettiğinden emin.

Özbekçe Yayın Yapan Ozodlik Radyosu: Değişiklikler demokratikleşme sürecine katkı yapacak.

Türk Halk Vesayete Son Verdi

El Kudüs El Arabi: Türkiye halk oylamasıyla demokrasiyi ileri götürecek. Geçmişi de sorgulayacak. Türk halkı vesayet rejimine son verdi.

El Arabiye TV: Sağduyulu vatandaşlar özgürlüklerden yana oy kullandı. Belirli kesimlerin, halk üzerindeki vesayeti ortadan kalktı.

El Cezire: Türkler, referandumda, yargıyı yeniden şekillendirecek ve ordunun güçlerini sınırlandıracak olan anayasal değişiklikler onaylandı.

AB Yolunda Önemli Adım

İSVEÇ: Aftonbladet: Bu sonuç, ABnin ve Türk hükümetinin umut ettiği sonuçlardı. Türkiye ABye bir adım daha yaklaşırken, sırada daha bir dizi reformların olması gerekiyor.

SVD: AB, bu olayı doğru hedefe yönelik bir adım olarak yorumluyor.

Dagensnyheter: AB yolunda önemli bir adım. Bir tarafta hükümet, diğer tarafta ise bütün partiler vardı.

Uluslararası Haber Ajansları

REUTERS: Erdoğan 2011 genel seçim yarışında bir adım

Kaynak:Gençbilim(14.09.2010 / 08:33)