Bayrak ve milliyetçilik
MsXLabs.org
Bayrak bir milletin şeref sembolü ve her insanın özerklik güvencesidir. Hiç unutmuyorum, bir siyasi partinin genel kurulunda beyaz sakallı yaşlı bir delegeye ekranı ve mikrofonu çevirerek sordular;
"Dede bayrak nedir?" cevap kesin ve kısa;
"Atalarımızın kanından renk almış, namus ve şerefimizdir."
"Peki Atatürk kimdir?"
"Bu bayrağı, bu minareleri ve ezan sesini bize armağan eden kahramandır."
İşte biz bu dedelerin torunuyuz, bayrak orduların öncüsü, hür milletin güvencesidir. Bayrağı görmek için dimdik durup gözlerimizi göklere çevirerek baktığım an, mutluluk ve ümitle dopdolu olduğumu yaşadım ve yaşamaya da devam edeceğim.
Olaya bir anımla devam etmek istiyorum. Eğer yanılmıyorsam 1989 yıllarında bir ameliyat için ABD'ye gitmiştim. Her tarafta bayraklar asılıydı; bir-iki gün herhalde bir bayramları için bayrak asıyorlar düşüncesiyle normal karşıladım. Ama aradan bir hafta geçti bayraklar inmediği gibi, daha da arttı. Bürolar, fabrikalar, ticarethaneler, evler, bayrağın asılabileceği her yerde Amerikan bayrağı asılıyordu, bu sefer merak edip sordum;
"Bu bayraklar nedir?"
Amerikalı dostumun verdiği cevap beni şaşırtmıştı;
"Birkaç gün önce üniversite öğrencileri hükümetin bir uygulamasına kızarak Amerikan bayrağını yaktılar. Bizim yasalarımızda bayrağı koruyan bir hüküm yok, halkın bayrak asarak tepki göstermesi bundandır."
Ameliyat olup Türkiye'ye döndüm ve 5-6 ay sonra gazetelerde bir havadis gördüm. ABD, bayrağı korumaya alan yasal bir uygulamayı meclisten geçirmiş ve başkan yasayı onaylamıştı.
Asırlar boyu şanla, şerefle başımızda dalgalanmış bayrağımıza sahip çıkan kurum ve kuruluşları ve özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Kadir Topbaş ve emeği geçenleri kutluyorum. Buna "siyasal milliyetçilik" diyenlerin düne kadar viski masalarında demlenip işçi ve fakirlere solculuk dersi verdiklerini de biliyoruz.
Bayrağını, vatanını, milletini seven insanları bağnaz, mütecaviz ve ağzı köpüklü diye tarif edenler kendi geçmişlerine baksınlar mutlaka bir kamburları vardır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şehri yeşillik, alt üst geçitle donatıp, laleler diktiğinde de buna karşı çıkanlar hatta laleleri koparıp götürenler veya yol kenarına atanlar çok oldu. Ama bakın, güzelliklere inanmaya ve onları korumaya başladık.
İnsanoğlu güzelliğe, mutluluğa, rahatlığa çabuk alışır, milletimiz bayrağı ile mutlu olmuştur. Bu mutluluğu, milliyeti ve bayrağı ile özümsemeyen zavallılar hiç olmazsa saygı ve kişisel terbiye hudutlarını aşmamalıdırlar.
Biz onların çarpık, hedefsiz, idealden yoksun dünyalarını kabul etmek zorunda değiliz.
Sayın Topbaş siz ve kadronuzu kutlarım. Bir sözüm daha var, bende ilk fırsatta evimin önüne koca bir bayrak asıp onunla gurur duyacağım.
Bu şerefli sembolden gurur payı alamayanlar başlarını göğe kaldırmak yerine yere eğerek yürüyebilirler.