Arama

Cenaze Nedir? - Tek Mesaj #20

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
23 Eylül 2010       Mesaj #20
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Askerlik görevinde, disiplinsizlik ve ihmali görülenlerin dışında vefat edenlerin hepsi şe­hit olarak değerlendirilir. Şehitlik statüsü veri­len ölüm şekilleri şunlardır:
Harpte fiilen ateş altında ölenler veya teda­visi sırasında bu yaranın sebep ve tesiri ile ölenler veya geride bulunup da düşman silah­larının tesiriyle ölenler ya da yaralanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler, Iç güvenlik görevlerinde (disiplinsizlik ve ih­mali görülenler hariç) veya terör ve anarşi ile mücadelede ölenler ya da yaralanıp tedavi sı­rasında bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler, Eğitim, atış, tatbikat, manevra gibi görevle­ri yapan asker kişilerden; görev yaptıkları sıra­da veya yetkili makamlarca görevlendirilmele­ri nedeniyle, sabit görev yerlerinden ayrıldık­tan sonra, vuku bulan bir olayda ölenler veya yaralanıp da sonradan bu yaranın sebep ve te­siriyle ölenler,Kaçakçılığın men ve takibinde fiilen çatış­ma sırasında ölenler ya da yaralanıp tedavi sı­rasında bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler, Hudut emniyet hizmetlerinde iken silahlı çatışma sırasında veya hudut emniyet hiz­metlerinin ifasına yönelik diğer faaliyetler sı­rasında kaza ve olaylarda ölenler ya da yara­lanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve te­siriyle ölenler (disiplinsizlik ve ihmali görü­lenler hariç),TSK mensubu veya TSK'dan ayrılanlardan (emekli, istifa vb.) daha önce TSK mensubu olmaları gerekçesiyle terör eylemlerine muha­tap olarak ölenler,Herhangi bir askeri tesis, kışla ve binanın vs. yangın, sel, deprem, heyelan, çığ gibi do­ğal afetlere maruz kalması nedeniyle ölenler,Hangi meslek sınıfından olursa olsun, vazi­feli olarak askeri uçak ve askeri maksatla kul­lanılan uçak, helikopter, gemi ve denizaltının herhangi bir sebep ve etkiyle düşmesi, batması, infilak etmesi sonucu bu vasıtalarda bulu­nanlardan ölenler (disiplinsizlik ve ihmali gö­rülenler hariç),Yurtdışında sürekli görev veya her türlü ge­çici görev nedeniyle bulunan Türk Silahlı Kuv­vetleri personelinden, bu görevlerinden dolayı (görevleri sona ermiş olsa bile) maruz kaldıkla­rı tedhiş veya uğradıkları suikast sonucu ölen­ler, T.C. Anayasası'nın 92. Maddesi veya Türkiye'nin taraf olduğu antlaşmalar uyarınca ya da 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Perso­nel Kanunu'nun ek-10. maddesi gereğince görevlendirilenler ve yabancı ülkelerde veya uluslararası sahalarda yapılan görev, eğitim, tatbikat, manevra veya hareket sırasında bu faaliyetlerin sebep ve tesiriyle ölenler (ölüm olayı doğrudan kendi kusuru sonucu meydana gelenler hariç), şehit olarak tanımlanır ve şe­hitliğe gömülür. Ölen personelin şehitliğe def­nedilip defnedilmemesi ilgili komutanlık/ku­rumlar tarafından belirlenir.

Şehit Cenaze Törenleri


Ülke savunması, vatanın bölünmez bütün­lüğü ve milletin huzuru için ölümü göze ala­rak çarpışan ve canını feda eden aziz şehitle­rimizin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birlik ve bütünlüğünü, çelikleşmiş iradesini, kararlılığı­nı ve şehitlere saygısını gösterecek törenlerle

uğurlanmaları esas alınır. Bu maksatla nor­mal cenaze törenlerine ilave olarak aşağıdaki belirtilen esaslar uygulanır:
Şehit general ve amirallere uygulanacak esaslar, normal cenaze törenleri için belirti­lenlere benzer şekilde icra edilir.
Şehit subay, astsubay, sivil memur, uzman erbaş, uzman jandarma ile erbaş ve erlerin ce­naze törenleri için iki takımlı bir bölük, bando ve top arabasından müteşekkil bir tören birliği görevlendirilir.
Top arabası temin edilemediği hallerde ce­naze aracı görevlendirilir.Şehitler, şehit düştükleri bölgeden defnedi­lecekleri bölgeye törenle uğurlanır. Uğurlama törenine bir tören mangası, Garnizon Komu­tanı veya temsilcisi ile uygun görülecek per­sonel katılır. Nakil mümkün olduğu takdirde uçakla yapılır. Karayolundan geçişlerde polis ve jandarma tarafından yol emniyeti ve eskort hizmetinin sağlanması koordine edilir.Şehit cenaze töreni, defnedilecek mahallin köy gibi küçük bir yer olması ve bu nedenle ge­niş bir katılım sağlanamaması ihtimali karşısın­da, şayet ailesi de muvafakat ederse en yakın daha büyük meskun yerde yapılır. Birden fazla ve birbirine yakın bölgeden şehit olan personelin merkezi bir garnizonda cenaze törenini icrası halinde, şehidin köylerinden katıl­mak isteyenlere gidiş-dönüşleri için iki aracı geçmemek üzere araç kiralanabilir. Şehit, merkezi bir yerde yapılan töreni müte­akip defnedileceği yere uygun bir araçla sevk edilir. Ayrı ayrı yerlere defnedilecek bir cenaze için defin yerinde ayrı bir manga görevlendirilir. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine mensup birliklerin bulunmadığı ve tören birliğinin sevkinin mümkün olmadığı küçük yerleşim birim­lerinde yapılacak defin törenlerine, jandarma birliklerinden bir manga görevlendirilir ve say­gı atışı bu manga tarafından yapılır.
Şehitlerin tabutu üzerine sarılan bayrak, yıl­dızı üste gelecek şekilde katlanır, ailesinin ta­lebi halinde eşi, en büyük erkek evladından başlayarak çocukları, baba veya annesi sırası­na göre kanuni mirasçılarına kırmızı kadife kaplı kutu içine konularak verilir.Başkentte icra edilecek olan şehit cenaze törenlerinin şehitlik veya mezarlıkta icra edile­cek olan defin safhasına, Merkez Komutanı, cenaze için görevlendirilen kıt'a ve personel ile şehidin bağlı bulunduğu Kuvvet Komutan­lığı veya Jandarma Genel Komutanlığı'ndan yeterli sayıda personelin katılımı sağlanır.

Şehitlikler


Askerlik görevini ifa ederken vefat eden ve şehitlik makamına ulaşan birçok şehidimiz vardır. Bu şehitlerin bir kısmı, vatan savunma­sı için canını seve seve feda eden kimselerdir. Onların sayesinde içinde yaşadığımız ülkemiz­de huzur ve barış içerisinde yaşama imkânı bulmaktayız. Bir kısmı da, farklı ülkelerde meydana gelen savaşlara gönderilen ve dünya barışına katkı sağlamak için canını feda eden şehitlerimizdir. Gerek vatan savunması için şehit olanlar, gerekse dünya barışına katkı için ülke dışında canını feda eden şehitlerimiz için şehitlikler tesis edilmiştir.

Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde büyük bir övgüyle övülen ve üstün bir makama ka­vuştukları belirtilen şehitlerimizin medfun bu­lunduğu şehitliklerin ziyaret edilmesi, hem bir vatandaşlık görevi hem de büyük bir vefa ör­neği olacaktır. Bu açıdan fırsat buldukça şehit­liklerin ziyaret edilmesi, özellikle genç nesille­re bu alışkanlığın kazandırılması konusunda gayret edilmesi gerekir.

MsXLabs.org & DİB
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....