Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
23 Eylül 2010       Mesaj #25
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Birinci şart

; temizliktir. Temizlik önce, maddî pisliklerden temizlenmedir. (Necasetten taharet) Vücudumuzda, iç çamaşırlarımızda, elbiselerimizde ve namaz kılacağımız yerde küçücük de
olsa hiçbir pisliğin olmamasına dikkat etmektir.

İkinci şart;

manevî pisliklerden temizlenmedir. (Hadesten taharet) Manevî temizlik; ibadete hazırlık eylemidir. Temiz suyla yapılan bu hazırlığın kendisi de ibadettir.

Abdest


Farzları:
  • Yüzümüzü yıkamak
  • Kollarımızı yıkamak
  • Başın dörtte birini meshetmek
  • Ayaklarımızı yıkamak.
Farzları mutlaka yapılması gereken, yapılmazsa abdestin tamamlanmış olmayacağı şartlarıdır.

Abdestin alınışı


Ellerimizi yıkarız, ağzımıza ve burnumuza üç defa su çekerek yıkarız, yüzümüzü üç defa yıkarız, önce sağ sonra sol kolumuzu dirseklerle beraber üçer defa yıkarız, başımızın dörtte birini meshederiz, ensemizi, boynumuzu, kulaklarımızın arkasını meshederiz., önce sağ sonra sol ayağımızı topuklarıyla beraber yıkarız.
Ayrıca; başlarken besmele çekmek, abdest alırken konuşmamak, suyu israf etmemek, çevremizdekileri rahatsız etmemeye çalışmak da abdestin gereklerindendir.
Abdestin, sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. En çok kirlenen organlarımızı günde beş kez yıkamak suretiyle beden temizliğini sağlamış oluruz. Suyun bedenimize değmesiyle sinir uçlarımız uyarılmış olduğundan algılama gücümüz artar. Vücudumuzda biriken elektrik yine suyun temasıyla boşalır. Gerginliğimiz gider, böylece bir rahatlama hissi duyulur. Abdest alırken günahlarımızdan kurtulmakta olduğumuzu bilmek, gönlümüze bir huzur ve dinginlik duygusu verir. İç dünyamızda meydana gelen arınma ve temizlenme duygusu bizi Yüce Allah'a daha çok yaklaştırır. O'na yaklaşmak kötülüklerden uzaklaşmak demektir. Böylece kendiyle barışık, özgüveni gelişmiş, kendine ve çevresine faydalı bireyler olabilme yolu açılmış olur.

Boy Abdesti


Farzları:
  • Ağzımıza su vermek
  • Burnumuza su vermek
  • Bütün vücudumuzu hiç kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak

Boy abdestinin alınışı


Önce abdest alınır, sonra ağza üç defa bol miktarda su verilir, dişlerin arasına kadar suyun gitmesine dikkat edilir, burna üç defa bol su verilerek temizlenir, suyun gitmesinin zor olduğu yerler de dahil hiç kuru yer kalmamasına dikkat edilerek, bütün vücut yıkanır.
Boy abdesti bir anlamda banyo yapmaktır. Banyo yaparken boy abdestine de niyet edilirse maksat gerçekleşir. Gerektiği zamanlarda mutlaka, Cuma günlerinde, kandil gecelerinde, bayram sabahlarında, yeri geldiği için, boy abdesti almak gereklidir. En az haftada bir kez olmak üzere, imkan buldukça, ne kadar sıklıkla boy abdesti alınırsa o kadar iyi olur.

Teyemmüm


Farzları:
  • Niyet etmek
  • Elleri bir defa temiz toprağa vurduktan sonra yüzümüze, ikincisinde kollarımıza sürmektir.

Teyemmümün alınışı


Suyun bulunamadığı veya suya ulaşmak insan sağlığını tehdit edecek kadar zor olduğu zamanlarda, (Soğuk, savaş, hastalık gibi sebeplerle) abdest veya boy abdestinin yerine geçmek üzere niyet edilir. Temiz olmak şart ıyla, toprak veya toprak cinsi (taş, kireç, tuğla, kiremit, kum) bir nesneye eller vurulur. Yüze sürülür. İkinci defa vurulur, kollara sürülür. Böylece abdest veya boy abdesti alınmış olur. Suyu buluncaya kadar teyemmüm abdestin veya boy abdestinin yerine geçer. Suyu bulmak ve abdesti bozan şeyler teyemmümü de bozar.
Teyemmüm, sembolik bir temizlenme işlemidir. İslam dininin temizliğe verdiği önemin göstergesidir. "Hiçbir imkanın kalmadıysa simgesel olarak temizliği yap, böylece temizlik duygunu kaybetmemiş" olursun anlamına gelir.


MsXLabs.org & DİB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 8 Aralık 2016 14:21
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....