Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Eylül 2010       Mesaj #9
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

soru. mustafa kemal in arkadaslarıyla birlikte el yazısıyla bir dergi çıkardıkları okul sehir ve yıl hangisidir ? cevap ?

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

1.mustafa kemal 'in arkadaşlarıyla birlikte el yazısıyla bir dergi çıkardıkları okul,şehir ve yıl hangisidir?

1899 yılında İstanbul'da Harp Okulu'na piyade olarak giren Mustafa Kemal, 1902 yılında teğmen rütbesi ile okulu bitirmiştir. Bu okulda öğrencisi iken Mustafa Kemal arkadaşlarıyla birlikte, hürriyet fikrini aşılamak için okulun veteriner dershanelerinden birine girerek el basması bir dergi çıkarmıştır. Okul müdürü Rıza Bey tarafından Mustafa Kemal ve arkadaşları suçüstü yakalanmışlar, ancak kendilerine önemli bir ceza verilmemiş, sadece izinsizlik suçuyla yetinilmiş ve dergi yasaklanmıştır. Derginin adı kayıtlarda geçmemektedir. Çıkarıldığı tarih ise kesin değildir, 1899 - 1902 yılları arasında çıkarıldığı bilinmektedir.

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

2.mustafa kemalin düşüncelerini yaymak için gazete çıkarıp konuşmalar yaptıgı okul, şehir ve yıl hangisidir?

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar ve site sahipleriMsn Happy
lütfen şu soruyu cevaplayınız.!
mustafa kemal'in düşüncelerini yaymak için gazete çıkarıp konuşmalar yaptığı okul,şehir,ve yıl hangisidir?
bir türlü bulamadım öğretmen kızıcak die korkuyorum kızdığı an onu görmeniz lazım sanki karşımda şeytan var gibi korkuyorum bn inkilap öğretmenini sewmiom yhaaa....!!

Atatürk toplam 3 gazete çıkarmıştır. Bunlar:
1- Minber
2- İrade-i Milliye
3- Hakimiyet-i Milliye
Minber
Mustafa Kemal’in isteği doğrultusunda çıkmış bir gazetedir. Gazeteyi İstanbul’da 1918 yılında yakın arkadaşı Ali Fethi Okyar ile birlikte çıkarmıştır. Mustafa Kemal, Mondros Mütarekesi’nin 1918 yılında imzalanması sonrasında Yıldırım Orduları Grubu ve 7. Ordu Karargahı lağvedildiği için Suriye’den İstanbul’a dönmüştü. Ülkenin içinde bulunduğu olumsuz durumu, askeri kimliği buna müsaade etmese de bir şekilde yazma gereği hissediyordu.
Günlük olarak yayımlanan ve toplam 51 sayı çıkan Minber, 1 Kasım 1918’de yayın hayatına başlamıştır. Gazetenin başında Fethi Bey, imtiyaz sahibi ve sorumlu müdürü ise Dr. Rasim Ferit’dir. Minber gazetesinin başyazıları Mustafa Kemal tarafından başka isimler altında yada isimsiz olarak yazılmaktadır. Hemen hemen bütün sayılarında Mustafa Kemal ile ilgili yazılar çıkmış, hatta kendisi ile 17 Kasım 1918 tarihli gazetede röportaj bile yapılmıştır.
Minber’in çıkma sebepleri
- Fethi Bey’in eski partisi İttihat ve Terakki’ye olan haksız saldırıları önlemek ve doğruları yazmak.
- Tevfik Paşa’nın parlamentoda güvenoyu almasını engellemek için yazılar yazmak.
- Fethi Bey tarafından yeni kurulan Osmanlı Hürriyetperver Avam Fırkası’nın sözcülüğünü yapmak.
İrade-i Milliye
4-11 Eylül 1919 tarihli Sivas Kongresi’nin ardından Mustafa Kemal, yeni çıkaracağı gazete için güvenilir bir yazı işleri müdürü bulunmasını ister. Aranan yazı işleri müdürünün bulunmasından kısa bir süre sonra İrade-i Milliye adlı gazete çıkarılır. Heyet-i Temsiliye adına Mustafa Kemal tarafından kurulmuş olan gazetenin imtiyaz sahipliği Selahattin Ulusalerk’e aittir. Yazı işleri müdürü ise Mazhar Müfit Kansu’dur. Gazetenin adı “İrade-i Milliye” ve başlık altı “Metalip ve Amali Milliye’nin Müdafiidir” Mustafa Kemal tarafından tespit edilmiştir.
İlk önceleri haftada bir sonraları haftada iki ve günlük olarak yayınlanmıştır. Gazetede, Sivas Kongresi zabıtları, Mustafa Kemal’in bildirileri ve konuşmaları yayınlanmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarına ait olan bu gazete, şehrin çeşitli dairelerine resmi mühürlü zarflar içinde gönderilmiştir.
İrade-i Miliye’nin çıkma sebepleri:
- Sivas Kongresi kararlarını halka duyurmak.
- Mustafa Kemal’in konuşma ve bildirilerini yayınlamak.
Hakimiyet-i Milliye
Heyet-i Temsiliye üyeleriyle birlikte Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Paşa, burada alınacak kararların millete duyurulması için bir gazete çıkarmanın ihtiyaç olduğunu belirtmiş “bir gazete çıkaracağız” demiştir. Ankara’da bu işi görebilecek doğru dürüst bir matbaanın olmaması üzerine Konya’dan bu iş için baskı makinesi getirilmiş ve meclis bahçesindeki bir binaya yerleştirilmiştir. İki hafta içinde de gazete çıkartılmıştır. Mustafa Kemal gazetenin adını “Hakimiyet-i Milliye” koymuş, ilk sayının gazete başlığının altında ise “mesleği milletin iradesini hakim kılmaktır” diye yazılmıştır. Gazetenin ilk başyazısını Mustafa Kemal yazmıştır (10 Ocak 1920).
Gazetenin ilk yazı işleri müdürü Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu olmakla birlikte, sonraki zamanlarda; Hüseyin Ragıp Baydur, Nafi Atıf Kansu ve Ziya Gevher Etili gibi isimlerde yazı işleri müdürlüğü yapmışlardır. Hakimiyet-i Milliye başlangıçta haftada iki gün, 18 Temmuz 1920’den sonra haftada üç gün, 6 Şubat 1921’den sonra da günlük olarak çıkarılmıştır. 1934 yılına kadar Hakimiyet-i Milliye adıyla yayınlanan gazete, o tarihten sonra “Ulus” adıyla çıkmaya devam etmiştir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!