Arama

John Constable - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
John CONSTABLE (1776-1837)
MsXLabs.org & Temel Britannica

John Constable İngiltere'nin 19. yüzyılda yetiştirdi­ği en yaratıcı manzara ressamıdır. Constable birçok Avrupalı ressamın düşünce ve üslubu­nu önemli ölçüde etkilemiş bir sanatçıydı. Kendinden önceki Avrupalı sanatçıların, izle­yiciye gerçeklik duygusu vermeyen manzara resimlerinden farklı olarak, doğayı olduğu gi­bi ve canlı bir biçimde yansıtan resimler yaptı. Gökyüzünü, bulutların biçimlerini ve gölgelenişlerini kesik fırça vuruşları ve sıcak renkler kullanarak büyük bir ustalıkla betimledi. Sa­natçı çoğunlukla alçak tepeler, bulutlu bir gök­yüzü, düz otlaklar, köy evleri gibi İngiltere' nin kırsal kesiminden görüntüleri konu aldı.

Ad:  constable_portre.jpg
Gösterim: 1920
Boyut:  59.1 KB

Constable East Bergholt'ta, Suffolk ilçe­sinde doğdu. Babası, değirmenleri olan var­lıklı bir toprak sahibiydi. 17 yaşındayken ba­basının değirmenlerinde çalışmaya başladı. Küçük yaşlarda resim yapmaya başlayan Constable resim öğrenimi görmek için 1795' te Londra'ya gitti. Dört yıl sonra da Kraliyet Akademisi Okullan'na öğrenci olarak girdi. 1802'de yağlıboyaya başlayan Constable, uzun bir süre ünlü ressamların yapıtlarını in­celeyerek, resim tekniğini geliştirmeye çalıştı. 30 yaşlarındayken, İngiliz kır görüntülerini resimlemekteki üstün yeteneğiyle adını du­yurdu.
1824'te, önemli bir sergi salonu olan Paris Salon'da sergilenen Saman Arabası ile altın ma­dalya kazandı. Aynı yıl Kraliyet Akademisi üyeliğine seçildi. Fransız ressam Delacroix, Constable'ı "İngiltere'nin yüzaklarından biri" olarak nitelendirdi. Constable bugün bile, Fransız ressamları ve eleştirmenlerince Fran­sız manzara resmini derinden etkilemiş bir sa­natçı olarak kabul edilir.
Constable 1816'da Maria Bicknell ile evle­nerek Londra'ya yerleşti. Sanatçının bu evli­likten yedi çocuğu oldu. 1828'de karısı ölünce çocukların sorumluluğunu tek başına üstlen­mek zorunda kalan ressam yaşamı boyunca geçim sıkıntısı çekti. Genç yaşta yitirdiği karı­sının acısını hiç unutamadı.
Constable'ın en tanınmış ve yetkin yapıtları:
  • Beyaz At (1819; Frick Koleksiyonu, New York)
  • Mısır Tarlası (1826; Ulusal Galeri, Londra)
  • Dedham Ovası (1828; İskoçya Ulusal Galerisi, Edinburgh)
  • Hadleigh Şatosu (1829; Paul Mellon Koleksiyonu, Virginia)

Hadleigh Şatosu
Ad:  Hadleigh_Castle.jpg
Gösterim: 1602
Boyut:  95.4 KB

Dedham Ovası
Ad:  Dedham_Ovasi.jpg
Gösterim: 1830
Boyut:  61.7 KB
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!