Arama


jaws - avatarı
jaws
Ziyaretçi
1 Ekim 2010       Mesaj #3
jaws - avatarı
Ziyaretçi
FARENKS ;üstte kafatabanından (sfenoid sinüs tabanından) altta krikofarengeal sfinktere kadar uzanan, aşağı doğru gittikçe daralan, 1. ile 6. servikal vertebralar seviyesinde yerleşimli, erişkindeki uzunluğu yaklaşık 12-13 cm olan, mukoza ile kaplı, musküler bir yapıdır . Arkadan ve yandan üst, orta ve alt farengeal konstrüktör kaslarla çevrili olup, önden birçok boşlukla bağlantılıdır

Ad:  gırtlak1.jpg
Gösterim: 1343
Boyut:  11.2 KB
Önde koana ile nazal kaviteyle devamlılığı olan üst kısmı “Nazofarenks” veya “Epifarenks”,
önde “isthmus faucium” ile oral kaviteyle devamlılığı olan orta kısmı “Orofarenks” veya “Mezofarenks”,önde “aditus ad laryngeum” ile larenksle devamlılığı olan alt kısmı ise “larengofarenks” veya “hipofarenks” olarak adlandırılır.
Arkada konstrüktör kasların altta bırakmış olduğu zayıf alana “Killian Üçgeni” denir ve buradan gelişen, özellikle yaşlılarda görülen divertikülüm ise “Zenker Divertikülü” olarak adlandırılır.

NAZOFARENKS: Kafatabanından yumuşak damak seviyesine kadar uzanan, önde koanalar ile nazal kaviteyle devamlılık gösteren farenks bölümüdür

Nazofarenkste bulunan normal anatomik yapılar şunlardır:


Üstte kafatabanı, sfenoid sinüs tabanı,
Ad:  gırtlak2.jpg
Gösterim: 1581
Boyut:  14.0 KB

Ön-üstte koanalar ve nazal kavite
Ön-altta yumuşak damağın farengeal yüzü,

Yanda;
Östaki ostiumları
Tubal tonsiller (Gerlach Bademciği)
Rosenmüller Çukuru
Arkada, arka duvar ve farengeal tonsil (adenoid)
Embriyolojik bir yapı olan “Pharyngeal ” bazen embriyolojik gelişim sırasında kaybolması gerekirken yerinde kalabilir ve nazofarenksin arka duvarında kistik bir yapı şeklinde karşımıza çıkabilir.
Son düzenleyen perlina; 5 Kasım 2016 16:30