Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Ekim 2010       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Bilimsel teoriler yasa olabilir mi ? acil cevap lütfen

.
Alıntı
The Unique adlı kullanıcıdan alıntı

Bilim adamları sürekli olarak sınamaya açık bir sistem içinde çalışırlar. Bu sistem içinde düzeltmeler ya da yeni bulgular bilimsel yayınlar aracılığıyla duyurulur. Gerçek olmadığı anlaşılan hipotezler terk edilir ve yeni deneyler yapılarak evrenin anlaşılmasını sistematize etme ve ilerletme gibi bir sonuç alınır. Bu yolla, sonunda gözlenen olgunun en olası(kesin değil) açıklamasına ulaşılır. İşte bu sürece bilimsel yöntem denir. Şimdi bilimsel yöntemin adımlarına bir bakalım.

o Gözlem yapılır
o Elde edilen bulgulara göre bir hipotez ileri sürülür
o Bu hipotez deneye tabi tutulur
o Deney sonuçları olumluysa bu deney yinelenir, farklı kişilerce çok miktarda deneme yapılır.
o Hala olumlu sonuç alınıyorsa hipotez artık teoriye dönüşmüştür
o Teorin yeni gelişmelerle desteklenirse güçlü/bilimsel teori halini alır
o Teori artık yıkılamaz duruma geldiyse ve herkes tarafından kabul ediliyorsa kanun olur.(kanunlar yıkılmaz değildir, ama yıkılması çok çok zordur)

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Bilimsel Teori,gözlenen bir doğa olayıyla ilgili genellemelerin açıklanmasıdır.Büyük Patlama ve Atomun yapısıyla ilgili teoriler,bilimsel teoriye örnektir.

Bilimsel Yasa ise Doğruluğu kanıtlanmış varsayımlar olarak tanımlanabilir.Bilimsel yasalara kütle çekim,kütle ve enerjinin korunumunu örnek olarak verilebilir.

Bilimsel yasa ve teoriler mutlaka deneysel desteğe sahip olmalıdır.Fakat bu şekilde de olsa bilimsel teoriler asla yasa olmaz.Bilimsel yasaların teorilerinden daha üst düzey bilgi oldukları ve bilimsel teorilerin daha fazla deneysel destek buldukça bilimsel yasa oldukları yönündeki bilgiler,kesinlikle yanlıştır.