Arama


pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
11 Ekim 2010       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Şiddetli rüzgârlara fırtına adı verilir. Şiddetli fırtınalar, denizlerde şiddetli dalgalanmalara, çöllerde de geniş ölçüde çöl fırtınalarının meydana gelmesine yol açar.

Şiddetli rüzgârların “fırtına” olabilmesi için, meteoroloji bilimi ile ilgili olanlara göre, hızının saatte 110 kilometreyi geçmesi gerekmektedir. Fakat, halk dilinde, fırtına deyimi olarak, yalnız çok hızlı rüzgârlar kullanılmamaktadır. Az bir rüzgârla meydana gelen “kar fırtınası” da, halk dilinde, fırtına olarak adlandırılır.

Başlıca fırtına çeşitleri şunlardır.
Kum fırtınası : Şiddetli rüzgârların, özellikle çöllerde bulunan kum ve tozları birlikte sürüklemeleri, havaya kaldırmaları ile meydana gelir. Bu sürüklenme sonucu, yeri her zaman değişen çeşitli kum tepecikleri meydana gelir. Toz fırtınası: Kurak mevsimlerde görülen fırtınadır. Şiddetli rüzgârlarla kalkan tozlar, kilometrelerce ötelerde yaygın toz tabakalarının meydana gel meşine sebep olur.

Kar fırtınası (tipi) : Kar yağdığında, hafif bir rüzgârın esmesi ile karların dağınık bir şekilde yağmasına yol açan fırtınadır. Barınacak olmayan yerlerde kar fırtınasına yakalanmak, çoklukla büyük tehlikelere sebep olur