Arama


kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
14 Ekim 2010       Mesaj #4
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Radyo yayınları tıpkı televizyon yayınları gibi temel prensipte yayınlanır.
Öncelikli sıralama basit bir anlatımla:

1-Stüdyo
İşlenecek konuların (müzik yada söyleşi) mikrafondan analog sese çevrilip ya direkt yayına sunulması yada banda kaydedilmek süretiyle daha sonra yayımlanmak üzere kaydedilmesiyle başlar.
Bu aşamada teknik ekipmanlar ses kalitesi ve bir sürü ses süzgeçlerinden temiz bir şekilde kaydedilmesini sağlar.

2- Yayıma Verilmesi:
Tıpkı telsizler gibi her radyonun belli bir frekansı vardır. Bu frekanslardan yayın yaparlar (Bölgelere göre frekansta değişim olabilir) Bu frekanslardan buyuk verici antenler vasıtasıyla

a) Ya uydu üzerinden uyduya çıkış yapılır veriler(ses) datalar bu uydu kanalıyla toplanıp uydunun frekansından yayım alanına göre dağıtımı yapılır (Tıpkı evlerde kullanılan uydu cihazlarımız gibi)

b) ya da direkt buyuk verici antenlerle bölgeye bu ses verileri telsiz gibi verilir.

temel mantık işleyişi şudur ses mikrafondan kaydedilir (kaset) sonra o kaset verici anten ve ekipmanları vasıtasıyla dışarı yayın yapar ki; evlerimizdeki her radyonun üzerinde bir anten bulunur ve bu anten vasıtasıyla gelen ses sinyalleri toplanır preamfi ve anfi katında bizlerin duyabileceği ses hareketine döner.)

b şıkkındaki tarz yayın yapan radyolara antenlerının kuvvetı belli bir alana etki ediceğinden yerel radyo (yada o bölgeye ait yayın yapan) tabiri kullanılır. Ulusal kanal tabirini kazanması için ülke genelinde yayım yapmalıdır. Bunu sağlamak içinse bu antenlerden gelen sinyalleri bir başka bölgedeki anten toplar tekrar kuvvetlendirir diğer bölgeye verir (basit anlatımmla)
Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2019 16:19