Arama

Hz. Hasan - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Kasım 2005       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hz. Hasan (radiyallahü teâlâ anh)
MsXLabs.org

Peygamber efendimizin torunu, Islam halifelerinin besincisidir. Babasi Hz. Ali, annesi ise Resulullahin kizi Fatima-tüz-Zehradir. Beyaz ve güzel yüzlü olup, yüzü Resulullahin yüzüne çok benzeyen yedi kisiden biri bu idi. Resulullaha bundan daha çok benzeyen kimse yoktu. Ismini Peygamber efendimiz koydu. Soyundan olanlara Serif denir.


Hz. Hasan, âlemlerin efendisi olan sevgili Peygamberimizin terbiyesiyle yetisip büyüdü. Resulullahin pek çok hadis-i serifi ile övüldü. Peygamber efendimiz Hz. Hasani çok sever, ona sefkatle muamele ederdi. Bir defasinda Hz. Hasan, kardesi Hz. Hüseyin ile Resulullahin huzurunda güresiyorlardi. Resulullah efendimiz, Hasani tesvik buyururdu. Hz. Fatima, (Babacigim, Hüseyin küçüktür, halbuki siz hep Hasanin tarafini tutuyorsunuz) deyince, (Ya Fatima! Cebrail, Hüseyine yardim ediyor) buyurdu. (Sevahid-ün nübüvve)


Ebu Eyyub-el-Ensari, Hasan ile Hüseyinin Resulullahin huzurunda oynadiklari sirada huzurlarina girince, (Ya Resulallah, bunlari çok mu seviyorsun?) diye sordu. Peygamber efendimiz de, (Nasil sevmem! Bunlar benim dünyada öpüp, kokladigim iki reyhanimdir) buyurdu.

Abdullah ibni Abbas rivayet etti:
Resulullah, Hasani omuzuna almisti. Bir kisi, ya ogul, ne güzel zatin omuzundasin dedi. Resulullah buyurdu ki:
(Omuzumdaki de güzeldir.) [Mesabih]

Hz. Hasan, hilm (yumusaklik), riza, sabir ve kerem (cömertlik) sahibiydi. Iki defa her seyini Allah rizasi için dagitti. Bol sadaka verirdi. Aldigi bir hediyeye degerinden fazla karsilik verirdi. Alisverislerinde pazarlik eder, ucuz almaya çalisirdi. Kendisine, (Bir günde binlerce dirhem sadaka veriyorsun da bir sey satin alirken niçin uzun uzun pazarlik edip yoruluyorsun) dediklerinde; (Verdiklerimi Allah rizasi için veriyorum. Ne kadar versem yine azdir. Fakat alisveriste aldanmak, aklin ve malin noksan olmasidir) buyurdu.

Babasi Hz. Ali sehid olunca, Kufede halife seçildi. Kufe, Basra, Irak, Horasan, Mekke, Medine, Hicaz ve Yemen ahalisine, pederi gibi halife oldu. Diger memleketler, Hz. Muaviyenin elinde idi. Yedi ay sonra, Bagdat yaninda Anbar denilen yerde, ikisinin ordusu harbe hazir iken, Müslüman kani dökülmemesi için, hilafeti Hz. Muaviyeye birakti. Hz. Hasan daha küçük yastayken, Resulullah efendimiz ona isaret ederek, (Bu oglum seyyiddir. Allahü teâlâ, onun ile, müminlerden, iki büyük firka arasini bulur, baristirir) buyurmustu. Bu hadis-i serif, Resulullahin bir mucizesi olarak tecelli etti.
Hz. Hasan Medineye geldi. Ölünceye kadar orada yasadi. Zevcesi Cade kiskançlik yüzünden onu zehirleyip ölümüne sebep oldu.

(Kisas-i Enbiya), yedinci cüz, 107. sayfada diyor ki, (Hz.Hasan çok evlenir ve çok bosar idi. Aldigi kizlar, ona asik olurdu. Zevcesi Cade, kendisini bosayacagindan üzülerek Hz.Hasani zehirledi.)
Son düzenleyen asla_asla_deme; 22 Aralık 2008 15:53