Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Ekim 2010       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

mitoz ve mayoz bölünmeyi notlarla anlata bilirmisiniz

Mayoz Bölünme
  1. Bir çeşit çekirdek bölünmesidir. Orijinal hücredeki kromozom sayısının yarısına, yani haploit sayıda kromozoma sahip yavru hücrelerle sonuçlanan genellikle ardışık iki hücre bölünmesi.
  2. Eşey organlarında eşey hücrelerinin oluşması sırasında diploit ya da somatik kromozom sayısının yarıya indiği ve dört haploit hücrenin oluştuğu hücre bölünmesi. Redüksiyon bölünme. İndirgenme bölünmesi.
  3. Kromozom sayısının yarıya inmesini sağlayan, bir hücreden dört yeni hücre oluşturan bölünme şeklidir.
  4. Diploid (Diploid: İki kromozom takımı (2n) kromozomlu eşey ana hücrelerinin, kromozom sayısını yarıya indirerek haploid (Haploid: Diploid(2n) kromozomlu hücrelerin yarısı kadar (n) kromozom takımı demektir.) kromozomlu gametleri oluşturması şeklindeki hücre bölünmesidir. Mayoz bölünme sırasında gerçekleşen krossing over olayı ile gametler, farklı genetik özellikler taşır. Farklı gametlerin birleşmesi (döllenme) ile oluşan zigot, dolayısıyla zigottan oluşan yeni birey de farklı bir varyasyondur.
Mitoz Bölünme

Vücut hücrelerinde meydana gelir. Mitoz bölünmeyle yaralanan ve yaşlanan hücrelerin yerine yeni hücre*ler meydana getirilir. Organizmanın büyümesi ve ya*raların onarılması mitoz bölünme sayesinde olur. Bitkilerin sürgünlerinin uçlarında mitoz bölünme yoğun bir şekilde görülür. Mitoz tek hücreli canlılarda üre*meyi sağlar.

Mitoz bölünme başlamadan önce DNA kendini eşler.


Mitoz bölünmenin evreleri
Mitoz bölünme iki kısımda meydana gelir.
  1. Çekirdek bölünmesi
  2. Stoplazma bölünmesi
1. Interfaz:
Canlının normal yaşam evresidir. Kromatin iplik kısalıp kalınlaşarak kromozomu oluşturur. DNA kendini eşler. Böylece kromozom miktarı iki katına çıkar.

2. Profaz:
Profaz safhasında sentrozomlar ara*sında iğ iplikleri oluşur. İğ iplikleri, kro*mozomların hücrenin ekvatorunda (or*tasında) durmasını veya kutuplara çekilmesini sağlarlar. Bu safhada kro*mozomlar kısalıp, kalınlaşarak çekir*dek zarına yaklaşırlar. Bu evrede her koromozom iki kromatitten oluşur. Bu koromatitlere "kardeş kromatit" denir. Çekirdekçik ve çekirdek zarı erir, çe*kirdek kaybolur. (30 - 60 dk)

3. Metafaz:
Bu safhada kromozomlar hücrenin ekvatoral düzlemine dizilirler. Bu saf*hanın en önemli özelliği bir kromozo*mun kardeş kromatitlerinin karşı karı-şıya bulunmasıdır. (2-6 dk)

4. Anafaz
Kardeş kromatitler birbirinden ayrıla*rak karşılıklı kutuplara çekilir. Ve artık bu kromattitler kromozom olarak adlandırılır. Kardeş kromozomlar ku*tuplara ulaştığında anafaz bitmiştir. (3-15dk)

5. Telofaz
Kromatidler uzayarak kromatin iplik durumuna geçerler. İğ iplikleri kaybolur. Çekirdekçik ve çekirdek zan olu*şur. Böylece çekirdek oluşmuş olur

Ayrıca Bkz.
Son düzenleyen Daisy-BT; 27 Ekim 2010 13:40 Sebep: Kırık linkler
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.