Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
En çok göç veren iller
Erzurum,Kars,Kastamonu,Sivas,Artvin,Sinop,Tunceli,Bingöl,Kırşehir,Zonguldak ,Çorum.

GÖÇÜN YOĞUN OLARAK YAŞANDIĞI KENTLERDE

Ad:  göç4.jpg
Gösterim: 9493
Boyut:  86.5 KB
  • Çarpık kendtleşme(gecekondulaşma)
  • Çevre kirliliği
  • Konut sıkıntısı
  • Alt ve üst yapı hizmetlerinin yetersiz kalması
  • İşsizliğin artması
  • Kültür çatışması gibi sorunlar ortaya çıkar.

KIRSAL ALANLARDAN KENTLERE OLAN GÖÇÜ ÖNLEMEK İÇİN


  • Tarımda sulama olanakları artırmak
  • Küçük sanayi kollarını kırsal kesimlere kaydırmak
  • Modern tarım yöntemlerini yaygınlaştırmak
  • Kırsal kesimdeki alt yapı sorunlarını çözmek
  • Besi ve ahır hayvancılığını yaygınlaştırmak gerekir

VE BU GÖÇ VEREN İLLERDEN BİRİ OLAN KASTAMONUNUN İSTİHDAM VE EKONOMİSİNİDE DİKKATE ALARAK İNCELENMESİ


Kastamonu her yönüyle tarihi, turistik ve kültürel yönden birçok özelliğe sahip. Kastamonu’yu haritada görüp gidenler büyüleniyorlar. Ancak ne yazık ki Kastamonu’nun tanıtımında eksiklikler var. Gerek tabii güzellikleriyle, kültürel yapısıyla, gerekse tarihi yapısıyla çok önemli yere sahip bir il. Candaroğullarından, Osmanlılardan, Romalılardan günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş eserlerimiz var. Bunları bizim iyi tanıtıp, Kastamonu’nun ekonomisine gelir kaynağı olarak getirmemiz gereklidir. Kastamonu evleriyle ilgili geçmişte bir proje yapıldı. Geleneksel evlerin restorasyon çalışmaları yapıldı ve özgünlüğe bağlı kalınarak bu evler Kastamonu’ya kazandırıldı. Devrekani’de bulunan Yakupağa Camii ve külliyesinin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde ise restorasyon çalışmaları bitirilmiş olan “Kırk odalı” diye tabir edilen yer de turizme kazandırıldı. Yine Devrekani’de Kınık Barajının yakınlarında tarihi buluntulara rastlandı. Üniversitede oluşturulan bir ekip çalışmalarına başladı. Biz de elimizden geldiği kadar bu çalışmalara destek oluyor.

2000 nüfus sayımına göre İl nüfusu 376.725’ tir. Bu nüfusun 176.810’u şehir, 199.915’i köylerde yaşamaktadır. İl’in toplam nüfusu önceki sayımlara göre azalmıştır. Nüfusun azalmasının en büyük sebebi ise özellikle köylerden büyük şehirlere verdiği göçtür. En çok göç verdiği iller İstanbul, Zonguldak, Ankara, Kocaeli ve İzmir dir. Göç olayı İl’in yaş ve cinsiyet yapısını da etkilemektedir. Okur – Yazar oranı yüksek olup fakülte ve yüksek okul mezunu sayısı artmaktadır.

Diğer İllerle İlgili Mübadeleler
İlimizden diğer illere gönderilen mamuller, başta kereste, doğrama, yonga-levha, ağaç parke, sarımsak, pirinç, canlı hayvan ve hayvansal ürünler (et, süt ve süt mamulleri, deri), kıl ipliği, tela, kendir elyafı, ip, sicim, urgan, bakırlı prit, sigara kağıdı ve çeşitleri, jüt ipliği, inşaat tuğlası, kristal şeker, küspe, zincir, elektrik motoru, konfeksiyon başlıcalarındandır.
Diğer illerden ilimize gelen mamuller ise, dayanıklı tüketim maddeleri, otomobil ve yedek parça, manifatura, inşaat malzemeleri, meyve sebzedir.Diğer illerdeki tarım ürünlerinin cazip gelmesi göçün nedenleri arasındadır.

ÇOK GÖÇ VEREN İL


Kastamonu çok fazla göç veren bir il. İlin dağınık bir yerleşimi var. İnsanların karnı doymuyorsa, göç kaçınılmaz oluyor. Bu yıllardan beri dile getirilen sorunlardan birisi. Bunu durdurmanın tek yolu, yatırımcıları Kastamonu’da farklı sektörlerde yatırım yapmaya teşvik etmektir. Teşvik ile ilgili bir adım atıldı. İnşallah Kastamonu da teşvik kapsamı içine alınacak. Yatırımcılara çok ciddi avantajlar ve imkanlar getiriliyor. Yatırımcıların tek isteği teşvik olmasıydı. Şu an birçok yatırımcı Kastamonu ile ilgileniyor. İnşallah her şey daha güzel olacak.

ALTYAPI SORUNLARI


Kastamonu’nun birçok köyü ve yerleşim birimi var. Ancak bu yerlerin hepsine yol, su, kanalizasyon gibi bütün hizmetlerin verilmesi zorunlu. Tabi ki bu sorunların 1-2 yılda giderilmesi çok zor. Geçtiğimiz yıllarda köylere hizmet götürme konusunda büyük atılımlar yapıldı. Azımsanmayacak sayıda köylerimizin su sorunları çözüldü. Geçtiğimiz yıllarda asfalt yapımı için bir makine alındı. Bundan sonra asfalt yapımı konusunda köy yollarının çalışmaları yapılacak.

SAĞLIK HİZMETİ YETERSİZ


Ne yazık ki, Kastamonu’da sağlık hizmetleri yetersiz. Kastamonu merkezde 270 yataklı bir hastanemiz var. SSK hastanesi vardı ancak o da Sağlık Bakanlığına devredildi. Bunların yanı sıra inşaatı devam eden 250 yataklı bir devlet hastanesi bulunuyor. Bu hastane için 4.4 trilyon liralık bir ödeneğimiz var. Bu sene bitmese bile önümüzdeki yıllarda biteceğini tahmin ediyorum. İlçelerimizin birçoğunda devlet hastanesi inşaatına başlanmış. Doğrusunu söylemek gerekirse, ihtiyaçtan fazla olarak hastane yapmak bence doğru değil. Belki iyi niyetli olarak hizmet yapmak isteniyor ama bu hastaneleri mevcut şartlarda çalıştırabilmek çok zor. İmkanlar doğrultusunda yatırım programlarında öncelik en gerekli olanlara verilmelidir. Öncelikli konulara önem verilmeyince gerçekten gerekli bulunan konulara eğilim olmaması Kastamonu için iyi bir olay değil. Bu nedenle öncelikle gereklilik sırasına önem verilmeli. Tabi bizim dönemimizde sağlık olsun, baraj olsun bu ve birçok konuda öncelik programı yapılıyor. Doğru olan bitmeye yakın yatırımlara öncelik vermek. Hastanelerdeki doktor sıkıntısı konusunda hemen hemen her ilçede problem var. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığını ziyaret ettik. Yakın bir zamanda atama yapacaklar ve inşallah bu sıkıntı giderilecek.

ÜNİVERSİTE OLAYI…


Bizim yıllardan beri konuştuğumuz ama bir türlü netice alamadığımız sorunların biri de Kastamonu’da kurulacak olan üniversite. Bunun için bir altyapımız mevcut. Daha önceden kurulmuş olan eğitim fakültesi ve orman fakültesi var. AK Parti iktidara geldikten sonra fen ve edebiyat fakültesini açtık. Önümüzdeki dönem inşallah fiilen öğretime başlanılmak üzere İnebolu’da su ürünleri fakültesi var. Şu an için eğitime başlanılamadı. Ancak açıldığında 4 fakültemiz olacak. Fakültelerimiz dışında yüksek okullarımız var. Bunun yanı sıra 6.700 tane yüksek öğrenim öğrencimiz var. Şu anda üniversite kurulmuş olan bir çok ile baktığımızda hem öğrenci sayısı itibariyle hem de fiziki şartlarıyla Kastamonu birçok yönden daha iyi şartlara sahip. Milli Eğitim Bakanını ziyaret ettik. İnşallah önümüzdeki zamanlarda Kastamonu’nun üniversite ile ilgili sıkıntıları da ortadan kalkacak.

İstihdam edilen nüfusun, İşgücü nüfusu içindeki oranı erkek nüfus için %95. kadın nüfus için %98'dir.
İstihdam edilen nüfusun ekonomik faaliyete göre yapısı, yerleşim yerine ve cinsiyete göre değişmektedir. İstihdamdaki erkek nüfusun %31'i hizmet sektöründe çalışmaktadır. Bu oran İl merkezinde %74, İlçe merkezlerinde %57 ile köylerden daha yüksek düzeye sahiptir. İl genelinde tarım sektöründe istihdam edilen erkek nüfusun oranı %54 iken, köyde bu oran %81'e yükselmektedir.
İstihdam edilen kadın nüfusun ekonomik faaliyete göre dağılımı erkek nüfustan farklı bir yapı göstermektedir. İstihdamdaki kadın nüfusun %92'si tarım sektöründedir. Köyde istihdam edilen kadın nüfusun hemen hemen tamam! Tarımda çalışırken, şehirde istihdam edilen kadın nüfusun çoğunluğu hizmet sektöründe çalışmaktadır. İstihdam edilen nüfusun %49"u ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Bu oran kadın nüfus için %84 iken, erkek nüfus için %20'dir. Erkek nüfusun %42'si, kadın nüfusun %8'i kendi hesabına çalışmaktadır.
Ücretli olarak çalışan kadın nüfus oranı %8 ile oldukça düşük iken, çalışan erkek nüfusun %36'sı ücretli olarak çalışmaktadır.
İşsizlik.

Sayımdan önceki bir hafta içinde çalışmayan ve bir işle de bağlantısı olmayanlardan, İş arayan ve son üç ayda iş bulmak için bir girişimde bulunanların, toplam işgücü nüfusu içindeki oranı, bir başka deyişle işsizlik oranı %3,7’dir. Bu oran erkek nüfusta %4,7 iken, kadın nüfusta %2,4’tür.İşsizlik oranı ilçe merkezlerinde %13,4, il merkezinde %13,1 iken köylerde %1'in altındadır.
31 merkezi ve ilçe merkezlerinde kadınların işsizlik oranı, erkeklerin işsizlik oranından daha yüksek iken, köylerde erkeklerin işsizlik oranı kadınlardan daha yüksektir, il merkezinde işsizlik oranı kadınlarda %23,8, erkeklerde %10–4. ilçe merkezlerinde kadınlarda 9621,7, erkeklerde 9611,9 köylerde ise kadınlarda %0,2, erkeklerde %O.6'dır.

EKONOMİK DURUM


Ziraat, bölgenin önemli ekonomik kaynağını teşkil eder. Burada yulaf, fiğ, mısır, buğday, kendir, burçak, mercimek, nohut, ceviz, sarımsak, soğan, fasulye, bakla, lahana ve pancar oldukça yaygın bir biçimde üretilmektedir.ticari faaliyetler de yine yaygındır. Kastamonu' nun bu dönemde başlıca ticari emtiası tüfenk, urgan ve kendirdir.
Bakır imalatında diğer memleketlere göre hızlı bir gelişme görülmekte, vilayette bakırdan su sürahileri, sefer tasları, sahan, iftar ve salata tabakları ve tencereler oldukça fazla ve nitelikli üretilmektedir. Keçecilik ve demircilik de memnun edici ve bölge halkının ihtiyaçlarını karşılayıcı niteliktedir.

TÜRK EKONOMİSİNDEKİ YERİ


Sanayi anlamında Kastamonu ne yazık ki hak ettiği yeri alamamıştır. Organize sanayi bölgesi için birçok yerde çalışmalara başlanmış, ancak bitirilememiştir. Halk geçimini, tarımla, hayvancılıkla ve ormancılıkla sağlıyor. Teşvik konusuyla birlikte yatırımlar bekliyoruz. Halkın geçim kaynakları ağırlıklı olarak tarım. Belirli bölgelerde hayvancılık ve ileri derecede olmasa da ormancılık yapılmaktadır. Tarımda modern teknikler tam olarak uygulanamıyor. Arazi çok dağınık. Son zamanlarda tarım alanındaki yeniliklere önem verilmeye çalışılıyor. Kastamonu bu anlamda çok da geri planda değil. Süt inekçiliğiyle ilgili çalışmalar hız kazandı. Bunun için birlikler kuruluyor. Taşköprü ilçemizde bir tesis açılacak. Hayvancılıkta daha iyi gelişim sağlanabilmesi için hükümetimizin destekleri var. Vatandaşlar da hayvancılık konusunda yavaş yavaş yeterli bilgiye ulaşıyor. 2.5 yıl içerisinde biz, 5 tane tarımsal kalkınma kooperatifimize Tarım Bakanlığı bünyesinde hayvancılık desteği sağlıyoruz
Son düzenleyen Safi; 22 Mayıs 2016 20:06