Arama

Zaman ve Olasılık - Tek Mesaj #6

tepedag - avatarı
tepedag
Ziyaretçi
1 Kasım 2010       Mesaj #6
tepedag - avatarı
Ziyaretçi
Laplace kitabını aşağıdaki adresten .pdf olarak indirebilirsiniz :

http://www.archive.org/details/philosophicaless00lapliala

Hayır, aksine “deterministik” zannettiğimiz şeyler ile kuantumun olasılık denizinin düpedüz “aynı” şeyler olduğunu söylüyorum. Zaman dediğimiz, varlığını göremeyip etkilerini hissettğimiz ve aslında evrenin düzensizliğinin bir ölçüsü olan “kavramsal boyut” olasılık dediğimiz kavrama da can vermektedir. Üç boyutta varlıkları tarif edebilirken olasılık ile aralarındaki ilişkileri de tarif edebiliriz. Biraz daha ileri gidersek 3 boyutun ve zamanın oluşturduğu evren modelimize yeni bir boyut da ilave olabilir : Olasılık. Bu beş boyutlu evren modeli bize şunları da fısıldayacaktır :
- Paralel evrenler mümkündür ama aralarında en büyük olasılığa sahip olan zaman içerisinde gerçekleşmektedir.
- Karanlık madde – karanlık enerji mümkündür ve özellikleri tarif edilebilir, çevredeki miktarları ölçülebilir. Yapıları incelenebilir.
- Yaratılış ile evrim aslında aynı şeylerdir. Sadece farklı bakış açılarımız sonucu taban tabana zıt şeyler olduğunu düşünürüz. ( Bu tartışmanın sonunda nasıl olup da öyle olduğunu göreceğiz) Ancak bunun bir Yaratıcı tarafından mı yoksa maddenin kendi doğasından mı öyle olduğu tartışılmaya devam edecektir. Bu kadim soruya cevap bulmak bizim konumuz dışındadır. Bu amaçla buraya bakanlar lürfen daha fazlasını okumasınlar.
- Herşeyin Teorisi mümkündür. Başlangıçta tek bir kuvvetin olduğu ve zamanla ayrışarak şimdiki bildiğimiz evrene doğru evrildiği ispatlanabilir.
- Evrende yalnız olmadığımız neredeyse kesin olarak ispatlanabilir ama -sıkı durun- muhtemelen en gelişmiş uygarlık biziz !

Neyse daha fazlasını yazmıyorum. Hepsini dikkat çekmek için yazdığımı düşünebilirsiniz ve yazılanlardan çok fazla bir şey de anlamamış olabilirsiniz. Bir sonraki mesajımda matematiksel yoldan ispata devam edeceğiz.