Arama

İguana (Iguania sp.) - Tek Mesaj #5

pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #5
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
11cf11db7d91124315b22de5dda054de 1263521199

Her şeyden önce iguanaların bakımının kedi köpek bakımından daha zor ve pahalı olduğunu unutmayınız.

Bu hayvanların ihtiyaçlarını bilmeden minimum ve ufak malzemelerle başlarsanız kısa zamanda yenilerini almak zorunda kalırsınız.
Sabırlı olmayan arkadaşların iguana beslemesi zordur çünkü tüm iguanalar vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir.
Ayrıca ömürleri yirmi yıla kadar uzayabilir.
Bu süre boyunca oldukça büyük boyutlara ulaşırlar.

Uygun bir saklama ortamı sağlamak hem yer hem de ciddi harcama gerektirir.
Ülkemizde bu konuda bilinenlerin çoğu yanlış Bu anlamda araştırma yapmaya istekli olmalısınız.
Hem bu çalışma için hem de yeşil dostunuzun ihtiyaçları için zamana ihtiyacınız olacak.
Uzun sözün kısası iguanalar ancak zamanı sabrı ve maddi imkanı olan yetişkinler tarafından
beslenebilecek zor bir hayvandır.

20d64971bfc9b368bac621b83cae8b82 1263521232

İguanalar hakkında yanlış bilinenler:

Haklarında belki en yanlış bilgiye sahip olduğumuz evcil hayvan iguanalardır. Ülkemizde en sık yapılan hataları başlıklar altında açıklıyoruz:

-İguanalar en çok marulu sever:
Tamam iguanalar ot oburdur ama marul ağırlıklı beslenmeyle yaşayamazlar. Neredeyse tamamen marulla beslenen sayısız iguana var. Beslenme çeşitli olmalıdır. Kesinlikle iguanalar için özel formüle edilmiş mamalardan da kullanılmalıdır.

-İguanalar kedi köpek maması ve böcekle beslenmelidir.
Öldürmek istiyorsanız ever. Unutmayın ki iguanalar ot oburdur. Kedi köpek maması ve böcekler yüksek miktarda protein içerir ki bu yeşil dostumuzun iç organlarına hasar verip muhtemelen öldürür.

-İguanalar sindirim için toprak yemelidir.
Çok yanlış. Çünkü yenilen toprak bağırsakta sıkışarak ölüme sebep olur. Bu arada iguanalar ne bulsa yerler. Bu anlamda dikkatli olmak lazım. Kendilerine zarar verecek iğne boncuk vb. cisimleri dahi yutan iguanalar olmuştur. Bulundukları ortama aman dikkat.

-İguanalar sadece koyuldukları kabın boyutu kadar büyür.
Bir çok insan ufak akvaryuma konduğu için iguanaların büyümeyeceğini düşünür. Tabiî ki doğru değil ve kısa süre sonra akvaryum yeterli olmaz.

-Sadece ısıtıcılı kayalar yeterlidir.
Sadece ısıtıcılı kayayla ısıtılan iguanalar ısı kaynağı üzerinden hiç kalkmayarak zarar görebilirler. Buna ek olara UV lambaları kullanılmalıdır. Bunun en hesaplı ve etkin yolu da sürüngenler için özel satılan flörosanlardır. Ülkemizde de artık rahatlıkla bulunmakta. Bu tip ısıtmada ısı ışıkla yayıldığı için akvaryumun bazı kesimlerine ışık yanı ısı ulaşmamalı. Hayvan serinlemek istediği zaman ısıdan uzaklaşabilmeli.

-İguanaların bakımı çok kolaydır.
Tam tersi aslında çok zordur. Çocuklar için uygun değildir. Her şeyden önce iguanaların bulundukları ortamın temizliğinin ve ideal ısı ve nemde kalmasını sağlamak bile zahmet isteyen bir uğraş. Dört ayaklı yeşil dostlar kendi bölgelerini koruma davranışı gösterirler. Hepsi ilk başta vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir. Hem ısırarak hem kırbaç gibi kuyruklarıyla hem de keskin tırnaklarıyla tehlikeli olabilirler.

-İguanalar veterinere gitmez:
Gitmeleri gerekir. Onlarında parazitleri ve hastalıkları var. İnternette biraz araştırmayla bu konuda yeterli veterinerleri bulabilirsiniz.

-Cüce iguanalar normalleri kadar büyümez.
Cüce iguana diye bir tür yoktur. Bu sadece iguana satmak için para tuzağıdır. Tüm iguanalar büyür.

-İguanalar aptaldır ve karakterleri yoktur:
Beyinlerinin boyutları düşünülünce oldukça zekiler. Tuvalet eğitimi alan kaybolunca geri dönebilen iguanalar mevcuttur. İguanalar bireysel özelliklerde taşıyabilir. Aynı ortamda dahi büyüyenler farklı karakterlere sahip olabilirler.


Beslenme:

2u4sav8

Kuşku götürmeyen tek şey ot obur olmalarıdır. İguanaların çok sayıda ufak keskin dişi vardır. Çiğnemek yerine yemek parçalarını parçalarlar. Büyük parçalar koparıp olduğu gibi yutarlar. Bu yüzden yemekleri ufak parçalar halinde kesilmelidir. Hatta bitkileri iyice yıkadıktan sonra karıştırıp beraber ufak parçalar halinde kesikin bir bıçakla kesebilirsiniz. Su içtikleri az görülür. Kafalarını sokup içerler. Çoğunlukla yeşilliklerin üzerindeki damlacıkları yalarlar. Bu anlamda yemeklerinin üzerine önleri koymadan önce püskürtücüyle içme suyu püskürtmek gerekir. Su soğuk olmamalıdır. Buna rağmen her zaman önünde taze olmalıdır. İguanalar her gün günde 1 veya 2 kez beslenmelidir. Balıklar gibi değillerdir. Doyunca daha fazla yemezler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey bir süre sonra yemeğini önünden almak gerekir. Aksi halde çürümeye başlayan yaprakları yiyip rahatsızlanabilirler. Sabah erken saatler uyandıktan yarım-bir saat sonra besleme için idealdir. Erken beslenince sindirmek için gün sıcaklıklarını kullanır. Gece sindirim ise çok zor ve rahtsız edicidir. Hep aynı saatlerde beslemek hem tuvalet alışkanlığı hem de konfor için gereklidir. İguanalar yemekleri için mama kaplarına tırmanırlar. Kolay devrilebilen kırılabilen bir kap olmamalı. Yemek kabı zeminde olmamalıdır. Aksi halde yerdeki malzemeyi de kazayla yiyebilir. Birkaç tane su kabı kullanmak bunu da değişik yüksekliklere koymak en iyisidir. Unutmayın iguanalar genellikle tuvaletlerini suyun içerisine yapar. Zemindeki su kabı tuvalet haline gelebilir. Ayrıca su kabı hayvanın içerisine giremeyeceği boyutta olmalı. Aksi halde yüzmeyi seven yeşil dostlar içene girebilir ve/veya tuvaletini yaparak suyu kirletir. Unutmayın beslenme tek yönlü olmamalıdır. Unutmayın ki çoğu ev bitkimiz iguanalara zararlıdır. Ne kadar yemek istese de önlem alınız. Yemeklerine az miktarda ezilerek toz haline getirmiş kedi veya köpek brewer’s yeast tableti koymanızda çok faydalıdır.


Barınak:

469e831176dba6ea3772b0f115a68f86 1263521289

Ufak akvaryumlar uygun değildir. Hatta birkaç yıl içerisinde büyük bir akvaryum bile yeterli olmayacaktır. Kendini bu ile veren arkadaşlar kendi iguana barınaklarını yapmakta. Unutmamak gerekir ki iguanalar duvar kağıtlarını kaplama malzemelerini vb sökebilir. İguanalar 25 senede tam yetişkin boylarına ulaşırlar. Barınak planlamanızı buna göre yapabilirsiniz. Sıcaklık iguananın ortamının en önemli öğesidir. Soğuk kanlı tüm hayvanlar gibi iguanalarda bedenlerini ve hayati iç organlarını ısıtmak için dış ısı kaynaklarına ihtiyaç duyar. Ülkemizin çoğu kısmı ise yeşil dostlarımız için ideal sıcaklıkta değil. İguananın bulunduğu ortam hiçbir zaman 26 C derecenin altına inmemeli ve 32 C – 35 C arasında olmalı. Nem %65-%75 olmalı. Alanın bir kısmı biraz daha serin olmalı ki sıcaklayan hayvan o bölüme kaçsın. Görüldüğü gibi özel şartlar ancak özel ekipman tarafından sabitlenebilir. Gece evimizde sönen ısıtıcılar odamızı iguana için ölümcül bir sıcaklığa düşürebilir. Daha önce dediğimiz gibi ısı hem ısıtmalı kaya hem de UV lambaları tarafından yapılmalıdır. Nem düşükse nem arttırıcı cihazlar kullanılmalıdır. Tüm cihazların kullanımında ve kablo çekiminde yeşil dostlarımızın çok meraklı ve her şeyi ısırma eğiliminde olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca hayvanın ısı ve nem kaynaklarına çok yaklaşarak yanması engellenmelidir. Kapalı alanda tutulan iguanalarda en sık görülen rahtsızlık susuzluktur çünkü ortamlarında genellikle yeterince nem olmuyor. Bu problem ölümcül dahi olabilir. Nem arttırıcı cihazları en iyisi iguanadan uzak tutarak su buharını uygun boru düzeniyle ortama taşımaktır.
İguanalar bulundukları ortamı sürekli dilleriyle yalarlar. Bu sayede bilgi toplasalar da dile takılan ufak cisimler boğazı tıkayabilir.
Kendiniz iguana evi yapacaksanız neme ve ısıya dayanıklı ve kaçırmayacak şekilde olmalı. Tercihen tabanı ve duvarları sı geçirmeyen malzemeyle kaplanmalı. Kat kat olmalı ki iguana tercih ettiği sıcaklıktaki katta durmalı. Tırmanacak dal vb. bölümler olmalı.
Birden fazla iguana beslemeyi düşünüyorsanız söylenmesi gereken en önemli şey erkekler birbirini görmemeli. Aksi halde kendi bölgelerini koruma davranışı göstererek ölümüne kavga edebilirler. Doğada iguanalar tek yaşar ve sadece çiftleşme sezonunda bir araya gelip ayrılırlar. Bu sebeple arkadaşa ihtiyaç duymazlar.



Evcilleştirmek:

807d1f0e552d82a93ac81296b751a5c6 1263521314

İguanalar ilk günlerden itibaren evcilleştirilmelidir. Bu anlamda bulunduğu ortama her gün yavaşça elinizi uzatmak gerekir. Kesinlikle aniden yakalamayın. Size güvensin. Temasınıza alışsın. Size güvenmeye başladıktan sonra onun sizin elinize tırmanmasını bekleyin. Unutmayın ki en evcil iguanayı bile elinize alırken koruyucu eldiven giymelisiniz. Aksi halde tutunmak için tırnaklarını etinize geçirecektir. Evini kesinlikle çok hareketli bir noktaya koymayın. Özel zamana ihtiyacı vardır. Bu evin en uzak köşesine koyun demek değildir. Sizin yeşil dostunuzu izlediğiniz gibi oda sizi izler bunu unutmayın.