Arama


The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
17 Kasım 2010       Mesaj #4
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
ADAK
Yapılması mubah olan, yani ya­pılıp yapılmaması bize bırakılan bir şeyi mübahlıktan çıkarıp kendi ken­dimize vacip (Bk.VACİP) kılmaktır. Günde beş vakit namazdan başka na­maz kılmak mubahtır. Kılarsak sevabı vardır ama kılmazsak günâhı yoktur. Fakat bir şarta bağlı olarak "iki re­kat", "dört rekat" namaz kılacağım dersek adamış oluruz. Bu adadığımız namazı kılmak bizim için gerekli ha­le gelmiş olur.
Adak adamanın bazı şartları var­dır. Gelişigüzel adak adanmaz.

Buna göre:
1- Adanan şeyin cinsinden farz ve­ya vacip bir ibadet bulunmalıdır.
2- Bu ibadet bizim zaten yapma­mız gereken bir ibadet olmamalıdır. Sözgelişi, bir kimse namaz kılmayı adayabilir, çünkü hem farz hem de vacip namaz vardır. Ama falan gün öğle namazı kılayım" diye adakta bu­lunamaz, çünkü öğle namazı zaten kendisine farzdır, kılması gereklidir. Oruç da adanabilir. Ama adanan oruç Ramazan orucu olmamalıdır. O zaten farzdır.
Ülkemizde en yaygın adak şekli kurban adamaktır.
Adak çoğu kez bir şarta (koşula) ve zamana bağlı olarak yapılır. (Fa­lan işim şöyle sonuçlanırsa on gün oruç tutacağım veya bir kurban keseceğim" diye adakta bulunan kim­se, işi dilediği gibi sonuçlanırsa ada­ğını yerine getirmesi gerekir, işi dile­diği gibi sonuçlanmazsa bir şey ge­rekmez.
Kurban adamış biri, kestiği kur­banın etinden yiyemez. Adak kurba­nı kesenin eşi, çocukları, anne ve ba­bası da adak etinden yiyemez.
Adak yalnız Allah adına yapılır. Türbeye, evliyaya adak adanmaz.
Basit nedenlerle adak adamayı ne Peygamberimiz ne islam alimleri doğ­ru bulmaz. Hele yerine getirilmesi zor adaklara hiç rızaları yoktur.
Son düzenleyen Safi; 24 Temmuz 2018 21:28
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: