Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
18 Kasım 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Yalnız Türk tarihinin değil, dün­ya tarihinin de en büyük hükümdar­larından biridir. Tarihte "sultan" adını da ilk defa kullanan hükümdardır. Gazneliler devletinin değil de Gazneliler hanedanının kurucusudur.

Gazneliler, ta­rihteki ilk Müslüman Türk devletle­rinden biridir. Bu devletin en büyük hü­kümdarı olan Sultan Mahmut, İs­lâm'ı yaymak için Hindistan'a tam 17 sefer düzenledi. Bu seferlerle Kuzey Hindistan ve İran'da 5 milyon kilo­metrekare yer fethetmiştir. Bugün Hindistan ve Pakistan'da bulunan yüz milyonlarca Müslüman'ın kayna­ğı Sultan Mahmut'un bu fetihleridir.


Sultan Mahmut, sıradan bir hü­kümdar olmadığını, adaletli, fazilet­li, yetenekli, bilgili bir hükümdar ol­duğunu birçok olayda kanıtlamıştı. Din büyüklerini, bilgin ve sanatkârı korur, kollar ve onlara saygı gösterir­di. Akıllı kişilerin uyarılarına kulak verir, doğru söz kimden gelse kabul ederdi. Allah'a son derece bağlı, sa­mîmi bir Müslümandı.

Bursalı büyük velî İsmail Hakkı Hazretleri Sultan Mahmut ve Aziz Mahmut (Hüdâî) için şöyle demiştir:


"Ey Muhammedi ümmeti! Bu dünyaya iki Mahmut gelmiştir. Biri Mahmud-ı Gaznevî, diğeri mahmûd-ı Mânevî'dir. Birinin mezarı Gazne'-de, diğerinin mezan Üsküdar'dadır. Adalet Gaznevi'de, fazilet Hüdâyî'-de son bulmuştur."

Sultan Mahmut bir gün vezirleri kumandanları ile birlikte zamanın ta­nınmış evliyasından Şeyh-Ebu'l-Hasen Harakani'nin ziyaretine gitti. Adamlarından bazıları önce gidip Şeyhe, hükümdarın kendisini ziyare­te gelmekte olduğunu, karşılaması ge­rektiğini haber verdiler, Şeyh Hara-kani kös dinlemiş gibi hiç aldırmadı. Yerinden bile kımıldamadı. Hüküm­dar ve adamları dergâhın kapısına ka­dar geldi. Baş vezir rica etti: "Ey din ulusu, hiç değilse bu değerli hüküm­darı odanızın kapısında karşılayın" Harakanı bu kadarını bile yapmadı. Vezir feryad etti, "Ey mübarek insan sen Allah'ın Kur'an'da 'Allah'a, Pey­gambere ve içinizden emir sahibi olan­lara itaat edin' buyruğunu hiç görme­din mi?"
Şeyh Harakâni cevap mahiyetin­deki şu açıklamada bulundu:
"Biz o sözünü ettiğin Allah emri­nin 'Allah'a itaat ediniz' kısmına o kadar daldık ki, henüz peygambere bile sıra gelmedi. Nerede kaldı hü­kümdara itaat edelim."
Sultan Mahmut bu açıklama kar­şısında, şeyhin başından beri takındığı tavra zerre kadar kızmadığı gibi, ken­di de müritleri arasına katıldı. Yanın-dakilerle beraber büyük bir saygı gös­tererek huzurundan ayrıldı.

İslam Ansiklopedisi