Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Kasım 2010       Mesaj #39
Avatarı yok
Yasaklı

Gliese 581g’de Yaşam Olabilir mi?


Terazi (Libra) takımyıldızında 20 ışıkyılı uzaklıkta bulunan kırmızı cüce Gliese 581 yıldızının gezegen sistemi Güneş Sistemi dışı yaşam araştırmaları için biçilmiş kaftan. Yaşam arayışında gezegenlerin yüzey sıcaklıklarının ne kadar yüksek olduğu gibi konularda çalışılabileceği gibi, gezegenlerin yörüngeleri üzerinde de çalışılabilinir ve gezegen Gliese 581g’nin yörünge parametreleri Yer’inkilere çok benzer. Gliese 581g, Yer’in kütlesinin yaklaşık üç katı ve çapının 1.2 - 1.4 katı büyüklükte. Kendi yıldızının etrafındaki yörüngesi, Merkür’ün Güneş’e olan yörüngesine göre daha yakın bir yerde yer alıyor ve bir yılını 36.6 günde tamamlıyor. Buna rağmen gezegen üzerinde yaşama elverişli koşullar sağlanabiliyor; çünkü yıldızı Gliese 581 yalnızca üçte bir Güneş kütlesine ve bizim merkezi yıldızımızın yüzde bir ışıtmasına sahip.

Yakın yörünge gezegenin yörüngesinin “kilitli” olmasına yol açmaktadır; böylece gezegenin yüzü yıldızına -Ay'ın Yer’e olan durumuna benzer olarak- sürekli aynı tarafı dönük şekilde durmaktadır. Bu nedenle gece ve gündüz arasında aşırı sıcaklık farkları meydana gelebilmektedir. Fakat araştırmacılara göre geçiş bölgesinde yaşama elverişli koşullar sağlanabilir. Yaşam formlarının gelişmek için de daha çok zamanı vardır; zira kırmızı cüce yıldız aslında Güneş benzeri yıldızlardan daha uzun ve istikrarlı bir ışınım ortamı sunmaktadır. İlk başta Gliese 581 yıldızının gezegen sisteminde dört gezegen bulunmuştu. Gökbilimciler Keck I teleskobunu kullanarak elde edilen, yıldızın 11 yıllık verisini incelediler. Araştırma sonucunda Gliese 581’in gezegen sayısı altıya yükseldi ve bu da onu Güneş Sistemi dışında bilinen en çok gezegene sahip sistem yaptı. Gliese 581’de de aynı Güneş Sistemi’nde olduğu gibi gezegenler yıldızının etrafında daireye yakın yörüngelerde dolanmaktadırlar.

Yeni bulunan gezegenlerden biri Yer benzeri gezegen olan Gliese 581g, diğeri ise Yer’in yedi katı kütlesine sahip ve dolanma süresi 433 gün olan bir gezegen. Şu ana dek birden fazla gezegeni olan 45 sistem biliniyor; toplamda 412 yıldızın etrafındaki bilinen gezegenlerin toplam sayısı ise 490.


Kaynak:redshift
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 00:57