Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Kasım 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Hz. Muhammed (S.A.V)'in, söz­lerine, işlerine, başkalarının söz ve iş­lerini açıktan veya susmak suretiyle onaylamasına dair (ilişkin) haberlere, rivayetlere hadis denir. Bu haber ve rivayetlerle uğraşan ilme de "hadis ilmi"denir.

Peygamberimizin sözleri­nin işlerinin ve onaylarının tesbiti ve derlenmesi işi daha Peygamber sağ­ken başlamış, ölümünden sonra ise geniş ve çok yönlü bir çalışma alanı haline gelmiştir. Din ilimleri içinde Kur'an ve tefsir ilminden sonra en de­taylı çalışmalar hadis ilmi üzerinde yapılmıştır. Peygamberden hadis ri­vayet edenler çeşitli değerlendirmele­re konu edilmiştir. Dürüst müdür, ze­ki midir, hafızası kuvvetli midir... gibi birçok yönden raviler irdelenmiştir.

Hadisler sağlamlık ve güvenilirlik ba­kımından üçe ayrılır:

1- Sahih hadis: Peygambere ait olduğunda usûl (me-tod) yönünden bir kusur bulunmayan hadis. Bu hadisler kesintisiz bir sened­le peygambere ulaşır. Ravileri de adalet ve ehliyet sahibidir.
2- Hasen hadis: Adalet yönü sağlam olmakla beraber zabt (aklında tutma) yönün­den bazı zaafları bulunan ravi ya da ravilerin bulunduğu senede sahip olan hadise denir.
3- Zayıf hadis: Ravileri sahih ve hasen hadis ravilerinin va­sıflarını taşımayan hadistir. Zayıf ha­dislerle amel edilip edilmeyeceği hu­susunda anlaşmazlık vardır.




İslam Ansiklopedisi