Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Kasım 2010       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Bu kelimenin birbirinden farklı birkaç anlamı vardır. Buna göre:

1- Birisinin yerine vekil ola­rak geçen kimse,
2- Hz. Muhammed (S.A.V)'den sonra ona vekalet etmek üzere yerine geçen kimse,
3- Kalfa, baş ustadan sonra gelen yetişmiş, ehil kimse.


Halife kelimesinin en yaygın kul­lanıldığı yer Peygambere vekâlettir.

Hz. Peygamberin vefatından sonra onun yerine geçene halife denmiştir. İlk halife bilindiği gibi Hz.Ebu Bekir'­dir. Ondan sonra gelen Hz. Ömer, Osman Ali ile birlikte bu ilk dört ha
lifeye İslâm tarihinde Hulefâ-i Raşidin (ergin, yetkin halifeler) denir. Peygamberin yerine geçen kişi anla­mında olmak üzere halifeye "imam" da denir. Burada imam bilinen anla­mından çok farklı olarak "devlet başkam" demektir. Halife veya imam Peygamberin vekili veya halefi (yeri­ne geçen kimse) olarak Müslümanla­rın lideri durumundadır. Dinî emirle­rin uygulanmasına hem önderlik hem de nezaret eder.

Halifelik İslam dünyasında sonu gelmez tartışmalara sebep olmuştur. Bu tartışma, hatta mücadele, Pey­gamberden sonra yerine ilk olarak kim geçmeliydi (Ebu Bekir mi, Ali mi?) diye başlamış, yüzyıllarca sür­müş, birçok dinî-siyasî mezhep türe­mesine yol açmıştır.
1517'de Yavuz Sultan Selim, Mı­sır'ı fethetmesinden sonra, Mısırda­ki son Abbasi halifesi Mütevekkil Alallah'tan halifelik yetkisini almış ve böylece halifelik Osmanlılara geçmiş­tir. Bundan sonra Osmanlı padişah­ları "HalifeH rûy-ı zemin" yeryüzü­nün halifesi) veya HaIîfe-i müslimin" (Müslümanların halifesi) -diye anılmıştır. Dört halife devrinden itibaren zaman zaman halife yerine "emiri'l-mü'minîn" (mü'minlerin emiri) ifadesi de kullanılmıştır.

Halife ve halifelik tasavvuf ilmi sahasında da önemli bir terimdir. Bir tarikatın en üst düzeydeki temsilcisi­nin yani kurucusunun veya şeyhinin tarikat mensupla! ından liyakat sahi­bi birini kendine vekil seçmesi duru­munda bu seçilen kimseye halife de­nir. Bir tarikatta bu rütbeye yükselen kimseye artık hem şeyhi hem de tari­katı temsil edecek, tarikatla ilgili ka­rar ve görüş ortaya koyabilecek ölçü­de yetkili biri demektir.


İslam Ansiklopedisi