Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Kasım 2010       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ehl-i sünnet yolundaki 4 ameli (fıkhî) hak mezhepten biri. Kurucu­su Ahmed İbn-i Hanbel çağının de­ğerli ve itibarlı bilginlerinden biridir. Aslen Arap olan Ahmed İbn-i Han­bel Bağdat'ta doğmuş, yine orada ve­fat etmiştir. Ahmed B. Hanbel'in tah­siline ağırlık verdiği ilimler hadis ve fıkıhtır. Bu yüzden kurucusu olduğu mezhepte nakil ve rücayet ağırlık ta­şır. Nassa (âyet ve hadise) çok sıkı bir bağlılık gösterir. Herhangi bir konu­da rivayet (haber-sahabe ve tabiînden nakledilen bir görüş) varsa kendi gö­rüş ve anlayışından vazgeçip verece­ği hükmü o haber üzerine bina eder. Ahmed İbn-i Hanbel'e göre delillerin kaynağı kitab ve sünnettir. Bunlardan sonra sahabenin icma'i gelir. Sahabe fetvası da kabul edilebilir bir delildir. Bir kaynak olarak kıyas'a iltifat etme­miştir. Ancak zaruret halinde kullan­mıştır. Zayıf da olsa nakile önem ver­miş, mürsel ve zayıf hadisi delil ola­rak kullanmıştır.

İnanç konularında uzun tartışma­lara karşıdır. Kelam ilmini ve kelamcıları akla ve aklın verilerine dayandıkları için kınar ve red­deder.
Hanbelilik, en az yayılmış fıkıh mezhebidir. Suudi Arabistan başta ol­mak üzere Suriye, Irak başlıca yayıl­dığı yerlerdir.

İslam Ansiklopedisi