Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2010       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ATATÜRK ÜN SÖZLERİ
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti'nin.tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.
Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz... Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkar olamazsınız.
Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır.
Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz.
Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.


mustafa kemal atatürk'ün sanata verdiği önemi anlatan sözüdür.

mustafa kemal atatürk'ün; sanata olan saygısını, sevgisini ve sanata verdiği önemi anlatan sözü. ancak gelin görün ki günümüzde sanat eserlerine zerre kadar saygı yoktur. eleştiri içerikli her sanat eserine saçma sapan davalar açılmaktadır. davaları genelde sanat eseri sahipleri kazansa da; türk sanatının ve sanat eserlerinin bu davalardan gördüğü zarar onarılmayacak kadar büyüktür.

atatürk'ün sanata verdiği önemle ilgili olarak şunu aktarmak istiyorum:

kurtuluş savaşının şiddetle devam ettiği günlerin birinde mustafa kemal cepheleri teftiş etmektedir.siperlerin birinde arap harfleriyle kuran'dan ayetlerin yazılı olduğunu görür.hemen oraya doğru ilerler ve bu yazıyı kimin yazdığını sorar.oradan askerin biri ürkek bir sesle 'ben yazdım paşam' der.atatürk sert bir sesle 'derhal hazırlan ve evine git' der.mustafa kemal yazının güzelliğine hayran olmuştur ve sözlerini şöyle devam ettirir:'sen büyük bir sanatçısın ve cumhuriyetten sonra bize çok lazım olacaksın.senin burda hayatını kaybetmene razı olamam.senin yerine şehid olacak mehmetçiğimiz bulunur' der.asker gözleriyle mustafa kemali tazim eder ve atasını selamlayarak ellerinden öper.

atatürk, dolmabahçe sarayında ellerinden öpmek isteyen bir sanatçıya şunları der:“hepiniz mebus olabilirsiniz. vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz. fakat sanatkar olamazsınız. “ o ne denle eli öpülecek olanlar sizlersiniz."

atatürk'ün klişeleşmiş, basit, yüzeysel cümlelerinden bir tanesidir. sanatsız değil, dinsiz kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir'in tercih edilmesi daha yerindedir.

Sanat, insanları yaratıcılığa ve üretkenliğe teşvik eder. Ortaya çıkan sanat yapıtları bir yandan o ulusun yaratıcılığını temsil ederken; bir yandan da ulusal gurur vesilesi olurlar. Ayrıca sanat, toplumsal olayları yorumlamak için farklı bir bakış açısı sunmaktadır. Bu açı çok daha toleranslı ve özgürlükçüdür. Sanat katı kurallar tanımadığı için değişime ve gelişime hep açık olmuştur. Dolayısıyla milletlerin tarih içinde geçirdikleri evrim, büyük ölçüde sanat sayesinde olmuştur

İşte büyük Atatürk'ün sözlerinden çıkan anlam budur. Milletler sanatla, kültürle, edebiyatla beslenemezlerse yaşayamazlar. Kuruyup yok olurlar. Yani, çağlara ayak uydurmanın ve kendini geliştirmenin yolu önce sanattan geçer. Birlikte üretip, birlik içinde paylaşılan bir kültür o toplumun yaşam garantisidir.
Bu harç olmazsa gerçekten o milletin hayat damarlarından biri, belki de en önemlisi kopmuş demektir

ADIM HİLAL NUR PİŞGİN