Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
22:59, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazar, 28 Nisan 2024 - 22:59
Arama
MaviKaranlık Forum
Ay şeklindeki yiyecek nasıl yapılmıştır?
-
Tek Mesaj #2
Deadlylady
Ziyaretçi
22 Kasım 2010
Mesaj
#2
Ziyaretçi
KRUVASAN TARİHİ
croissant(fr.) ay çöreği. ingilizceye de aynen fransızcadan geçen bu sözcük aslında alman ""hörnchen"" 'den gelir. ilk olarak 1689 yılında türklerin viyana kuşatmasının başarısız olması üzerine viyana'da avusturyalıların türkleri temsilen ay(hilal) şeklinde pişirip yenilen bu çörekleri yapmaları(türkleri yedik hesabı), ve daha sonra oradan fransada bu çöreğin yayılması sonucu ortaya çıkmıştır. ingilizler ise çok geç yani 200 yıl sonra ilk olarak 1899 yılında bir fransız lezzeti olarak yemişler. yani kruvasan'ın fransadan ingiltereye gitmesi matbaanın osmanlıya gelmesi kadar uzun sürmüş. o yüzden hala fransızcasıyla anılıyor. bizde de buna ay çöreği değil ""kruvasan"" deniyor. ay şeklinde değil düz pişiriliyor. ay çöreği diye yapılan şeyin ise şekli dışında lezzeti bakımından bununla bir ilgisi yoktur.
Kruvasan (orjinali)
Gereçler:
Yarım kilo un
20 gr. kuru maya
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 yumurta sarısı (çırpılmış)1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
su
Yapılışı:
Mikserin hamur karıştırma kısmına unu, mayayı, tuzu, şekeri, suyu ve sütü koyun ve karışım, hamur haline gelene kadar makineyi çalıştırın. Daha sonra makineyi durdurup hamuru biraz da elinizle yoğurmaya devam edin (kulak memesi kıvamına gelmeli).
Hamuru bir borcama koyup üzerini hava almayacak şekilde kapatın ve bir gece boyunca buzdolabında bu şekilde bekletin.
Ertesi gün hamuru buzdolabından alıp oklavayla 2 parmak kalınlığında olacak şekilde açın. (hamur yapışıyorsa zemini ve oklavayı biraz unlayın). Oda sıcaklığına getirdiğiniz tereyağının tamamını hamurun üzerine yayıp hamuru 2 defa katlayın (sağdan sola ve önden arkaya doğru). Hamuru tekrar açıp yine 2 defa katlayın (bu defa soldan sağa ve önden arkaya) ve son olarak hamuru yine açıp tekrar 2 defa katlayın (sağdan sola ve önden arkaya).
Hamuru tekrar borcama yerleştirin. hava almayacak şekilde üzerini kapatıp 4 saat oda sıcaklığında bekletin.
Bu defa hamuru 3 mm kalınlığında dikdörtgen şeklinde oklavayla açın. Hamurdan ikizkenarlı ve dikaçılı (kısaca uzun üçgenler) kesin. Alt kenarların ortasına küçük bir çentik açtıktan sonra rulo olarak sarın ve ay şekli vererek önceden yağladığınız tepsiye dizin.
Şekil verilmiş haliyle hamuru yine üzerine hava almayacak şekilde kapalı olarak 1 saat daha oda sıcaklığında bekletin.
Üzerlerine yumurta sarısından elinizle ya da fırça yardımıyla sürün (fazla bastırmayın hamurun kabarıklığı inmemeli) ve önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 10 - 15 dakika kızarana kadar pişirin.
kaynak:turkish-media.com,melihka.blogspot.com
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 22:59
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...