Arama

Hz. Hüseyin - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Kasım 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Hz. Ali ve Hz. Fatıma'nın ikinci oğlu, Resûlullah (S.A.V)'ın torunu­dur. Büyük kardeşi Hz. Hasan ile bir­likte "Haseneyn" diye anılır. Her iki­sinin adı da Hz. Peygamber tarafın­dan verilmiştir. Muhterem dedeleri, ikisini de çok sever, "Bunlar benim oğullarımdır, kızımın oğullandır. Al­lah'ım ben onları seviyorum; sen de onlan sev; onları sevenleri de sev" derdi.

Hz. Osman'ın şehid edilmesinden sonra babası ile Kûfe'ye giden Hz. Hüseyin, Hz. Ali'nin de şehid edilmesi ve Hz. Hasan'ın, kısa süren hilafet görevini bırakması üzerine onunla birlikte Medine'ye döndü. Muaviye, daha hayatta iken, oğlu Yezid'e, müs­takbel halife olarak biat edilmesini is­tediyse de Hz.Hüseyin buna itiraz et­ti. Muaviye ölüp Yezid halife olunca Hz.Hüseyin, baskılar karşısında bir gece Medine'yi terkederek Mekke'ye gitti. (H.60).

Kufeliler, ona davet mektupları yağdırarak kendisine biat edecekleri­ni bildirdiler. Ailesi ve bazı taraftar­ları ile yola çıktı. Irak tarafından ge­len şair Farazdak "Iraklıların kalbi seninle, fakat kılıçlan Beni Ümmeye ile!.." dediyse de, etrafındakiler hayli azalmış olarak yoluna devam eden Hz.Hüseyin, 'Kerbelâ civarına geldi­ğinde Yezid'in Basra Valisi Ubeydul-lah bin Ziyad'ın emrindeki birlik tara­fından kontrol altına alındı. Ne ileri gitmelerine ne de geri dönmelerine izin verildi. Hicri 61 yılı 9-10 muhar­rem gecesini Kur'an okuyarak, dua ederek geçirdiler. 10 Muharrem'de, gün boyunca sürern çatışmada Hz.Hüseyin ve taraftarlarının çoğu şehit edildi.

Peygamber'in en sevgili torunu­nun başının kesildiği, 70 kadar yakı­nın insafsızca şehid edildiği ve tarihe Kerbela faciası diye geçen bu hadise Müslümanlann kalbinde derin bir ya­ra açarken "bitmeyen bir fitne ve kavganın" da başlangıcı oldu.


İslam Ansiklopedisi