Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
23 Kasım 2010       Mesaj #54
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Çanakkelenin Hangi Doğal Güzellikleri Vardır ??

Asya ve Avrupa'nın, Ege Denizi ile birbirinden ayrıldığı benzersizcoğrafyadaÇanakkale, binlerce yıllık tarihi zenginliği, kültürlerindebarındırarakefsanelere ve mitolojik hikayelere ev sahipliği yapmışTürkiye'ninnadide illerinden bir tanesidir.
Çanakkale Boğazı, Avrupayakasındaki Gelibolu Yarımadası ile Asyayakasındaki daha geniş BigaYarımadasını yeşil koylarla ve billursarısı kumsallarla birleştirir.Doğal güzellikleri ve tesisleri ileideal bir tatil merkezidir.Turistler boğazın lezzetli balığını,yörenin kaliteli şaraplarını,otantik yada modern restoranlarınservisleri eşliğinde tadabilir, kentinsahip olduğu güzelliklerinkeyfini çıkarabilirler. Ayrıca güzelliğedüşkün olanlar, Çanakkale'ninmitolojiye göre Dünya'nın ilk güzellikyarışmasının anavatanı olduğunuöğrenmekten mutluluk duyacaklardır.
Çanakkale'nintarihi yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarına kadar inmektedir vepek çokmedeniyet bu topraklarda barınarak, izler bırakmıştır.Mitolojiye göreKral Athamas'ın çocukları Phryxus ve Helle üveyanneleri tarafındanevlerinden uzaklaştırılınca, gerçek anneleri BulutTanrıçası Nepheletarafından gönderilen, uçabilen altın postlu bir koçüzerinebindirilirler. Prens ve prenses gökyüzünde koçun üzerindeuçarken,Prenses Helle suya düşer ve o günden sonra Boğaz, "Hellespont"adınıalır.
Asya kıyısındaki Abydos ve Avrupa kıyısındaki Sestus,mitolojinin enhüzünlü aşkına sahne olmuştur. Leandros, Afrodit'inrahibelerindenHero'ya aşık Abydos'lu yakışıklı bir gençtir. Her geceHero'yu görmekiçin Abydos'tan Sestus'a yüzerek geçer. Bir gece kötü birfırtınabaşlar ve Leandros asla Sestus'a ulaşamaz. Hero, onunboğulduğunudüşünerek büyük bir acı ile kendisini denize atar.
Dünyaarkeoloji literatürünün önemli mekanlarından olan Truva,Neandria,Alexandria-Troas, Assos, Chryse, Dardanos ve Lampsakos,Çanakkale ilisınırları içindedir. Çanakkale'nin coğrafik konumundandolayı taşıdığıstratejik önem, bu bölgede konumlanan devletlertarafından oldukçadikkate alınmıştır. M.Ö. 5. yüzyılda Çanakkale Persİmparatorluğu'nunhakimiyeti altında bulunmaktaydı. Pers Kralı XerxesAvrupa'yı fethetmeyiplanlıyordu ve 100.000 kişilik askeri birliğiniBoğazın en darnoktasından Trakya'ya geçirebilmek için gemilerden köprüyaptırdı. Ozamandan beri, Çanakkale, Marmara Denizine ve oradan daKaradeniz'egirişte olduğu gibi Avrupa ve Asya arasındaki geçişi dekontrol edecekçok önemli coğrafik bir dar geçit olarak kalmıştır.Makedonya KralıBüyük İskender, M.Ö. 384 yılında Anadolu'nun Ege veAkdeniz'dehakimiyetinin gerçekleştiği seferine, Boğazı geçerekbaşlamıştır.
Dahasonraki dönemlerde Roma'lılar, M.Ö.2. yüzyıldan M.S.395 yılınakadarilin yönetimini ellerinde bulundurmuş, Roma egemenliğini takibenBizansİmparatorluğu'nun hakimiyeti yaşanmıştır.
Bizans İmparatorluğu'ndan sonraki yüzyıllarda bölgede Arap ve Haçlı istilaları olmuştur.
14. yüzyılda bir Türk Oymağı olan Karasioğulları yöreye gelmiş ve Balıkesir'i başkent yapmışlardır.
15.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Padişahı Fatih Sultan MehmetBoğazınher iki kenarına da kale inşa ederek "Çanakkale" şehrinikurmuştur.
1915 yılında Türk Ordusunun Komutanı Mustafa Kemal, İttifak Devletlerinin yöreden çıkmasına öncülük etmiştir.

Ayrıca bakınız >> Çanakkale tarihi güzellikleri