Arama

Akşemseddin - Tek Mesaj #5

The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2010       Mesaj #5
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
AKŞEMSEDDİN (1390-1459)
Büyük din bilgini ve mutasavvıf .

Fatih Sultan Mehmet'in hocalarından, ünü, ken­di büyüklüğüne dayandığı kadar Fa­tih'in hocası olmasına da dayanıyor. Akşemseddin Ankaralı Hacı Bayram Veli'nin en gözde talebelerindendir. Hacı Bayram kendisine kısa zaman­da icazet (diploma) vererek irşadla gö­revlendirmiştir. Hacı Bayram'mmü; ridleri arasında bu durum dedikodu­ya ve kıskançlıklara sebep olmuştur. Müridierinden biri Hacı Bayram'a sorar:

-Efendi Hazretleri, kırk yıldır ta­lebeniz olanlar henüz halifeliğe (sizi temsile) layık görülmezken, Akşem­seddin'in kısa zamanda bu rütbeye ulaşmasının sebebi ne ola?
Hacı Bayram, gerek maddi, ge­rekse manevî hayatta yükselmenin ve­ya yerinde saymanın sebebini açıklar-casına cevap verdi:

—Bu köse (Akşemseddin'i kaste­diyor) bizde ne gördü ve işittiyse he­men inandı ve teslim oldu. Sebep ve hikmetini sonra kendi kendine öğren­di. Kırk yıldır hizmetimizde bulunan­lar ise, bizde gördüklerinin önce hik­metini öğrenip sonra inandı ve teslim oldu. İşte sebep budur.
Akşemseddin Fatih'in eğitim ve öğretim alanında hocası olmakla kal­mamış, onu İstanbul'u almaya hem teşvik etmiş, hem de hazırlamıştır. Ni­tekim fetih sırasında Hz.Eyyub el En-sari'nin kabrini keşfederek ordunun moralini yükseltmiş, askerin azmini arttırmıştır.
Fetihten sonra Bolu'nun Göynük kasabasına yerleşen Akşemseddin orada vefat etmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: