Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
26 Kasım 2010       Mesaj #25
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kardeşim anlatın bi zahmet yazı örnekleri verir lütfennnnnnnnnnnnnnnnn...........

Yazılı kompozisyon en az 3 bölümden oluşur. Bunlar; giriş, gelişme ve sonuç bölümleridir.

Giriş bölümü: Verilen bir konuyu açıklayabilmek için önce açıklanması gereken düşünce bulunur ve bu düşünce giriş bölümünde belirtilir. Giriş bölümü kompozisyonun en kısa bölümlerinden biridir. Bu bölümde sadece açıklanması gereken düşünce belirtilir. Bu bölümde örnek verilmez ve açıklama yapılmaz. Kısa ve öz bilgi verilmelidir. Ayrıca giriş cümlelerinde noktalama işaretlerine de dikkat edilmelidir.
Gelişme bölümü : Gelişme bölümünde, giriş bölümünde belirtilen düşünce geniş bir şekilde açıklanır. Bu bölümde örnek verilmesi gerekiyorsa örnek verilir. Ancak örneğin diye başlanılmaz, örneğin sözcüğü kullanılmaz. Verilen örnek birden fazla olmamalıdır. Gelişme bölümü bir paragraftan fazla olabilir. 1.paragrafta anlatılan konunun devamı gibidir ama daha geniş ve açıklayıcı bir şekilde olmalıdır.
Sonuç bölümü : Sonuç bölümünde, giriş ve gelişmenin ortak düşüncesi yani ana düşünce yazılır. Bu bölüm yazılı anlatımın diğer kısa bölümünden biridir. Bu bölümde de dikkat edilmesi gereken önemli özellik fazla ayrıntıya girmemektir.Yine kısa ve öz olmalıdır

Not: Kompozisyonda sadece 3 bölüm olmak zorunda değildir. Birden fazla gelişme bölümüde olabilir. Ancak en az 3 paragraftan oluşmak zorundadır.

ÖRNEK;

Ne ekersen onu bicersin kompozisyonu

ne ekersen onu biçersin
bu atasözü genellikle yaptığımız iyi veya kötü şeylerin sonucu oarak karşımıza çıkar.çoğu zaman bu gibi olaylarla karşılaştığımız zaman bize"ne ekersen onu biçersin" derler.ama ne anlama geldiğini genellikle ayrıntılı olarak çogunlluk pek derinlemesine düşünmez.özellikle öğrencilerde ders yönünde bu atasözü sölenir.öğrenci derslerine çalışmaz gezerse sınavda da emeği kadar not alır.çalışmadığı bişey içinde aldığı nota katlanması gerekir.
toprağa buğday dikip pirinç beklemek,diken dikip gül beklemek ancak aptalların ve ahmakların işidir ve elbetteki hayalperestlerin.