Allah'ın gönderdiği Hak peygamberlerindendir. Beni İsrail'e gönderilmiştir. Kendisine, kitap olarak İncil verilmiştir. Doğumu mucizedir. Annesi Hz. Meryem'dir. Hz. Meryem, daha dünyaya gelmeden annesi tarafından, Beyt-i Makdis'e adanmıştı. (K.3./35). Hz. Meryem, Beyt-i Makdis'de, doğu tarafta özel bir odaya yerleşmişti. Zekeriye Peygamber'in himayesindeydi (K19/16-17).
Hz. Meryem, Beyt-i Makdis'deki özel yerinde hayatını sürdürürken, bir gün, Allah tarafından insan suretinde gönderilen Cebrail, ona görünerek "Ben, temiz bir oğlan bağışlamak için, Rab-binin sana gönderdiği elçiden başkası değilim" (K. 19/19) diyerek, Hz. İsa'nın doğacağını müjdeledi. Meryem'in "Bana bir insan temas etmemişken, ben kötü kadın da olmadığım halde nasıl oğlum olabilir?" (K. 19/20) sorusuna Cebrail, bunun Allah'a kolay olduğunu söyleyerek cevap veriyor (K. 19/21).
Hz. Isa, insanlar için bir mucize ve Allah katından bir rahmet olarak, Allah'ın "ol" emriyle Meryem'e ilka ediliyor. Dünyaya geldikten sonra, annesini kınayanlara, daha beşikte konuşarak, Allah'ın kulu olduğunu, kendisine kitap verildiğini, peygamber olarak gönderildiğini beyan etmişti (K. 19/30). Hz. İsa, büyüyüp de peygamberlik görevine başladığında, Beni israil'i Allah'a kulluğa,getirdiği kitaba uyma-ya ve kendisini peygamber olarak kabule davet etti (K.3/50-51). Fakat İsrailoğulları ona inanmadılar. Kendisine sadece Havariler inandı. (K.3/52-53).
Hz. İsa'nın daveti, Yahudilerin hoşuna gitmiyordu. Sonunda onu öldürmeye karar verdiler. Fakat Allah onların planlarını boşa çıkardı. İsa diye, ona benzeyen bir başkasını yakalayıp astılar. Ve "Meryem oğlu İsa Mesih i öldürdük" dediler (K.4/157). "Halbuki onlar İsa'yı öldürmediler ve asmadılar. Fakat kendilerine bir benzetme yapıldı. Ayrılığa düştükleri şeyde, doğrusu şüphededirler. Onların bu öldürme olayına ait bir bilgileri yoktur. Ancak kuru bir zan peşindedirler. Kesin olarak onu öldürmediler, bilakis Allah onu kendi katına yükseltti. Allah güçlüdür, hâkimdir (K.4/156/158). Hz. İsa, peygamberimizin geleceğini müjdelemişti. (K.61/6).
Peygamberimiz de Miraç gecesi, Hz. İsa ile görüşmüştü.
İslam Ansiklopedisi