Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Kasım 2010       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

İsraf, diğer adıyla savurganlık, ye­mede, içmede, giyim ve kuşamda, süslenmede, herhangi bir ihtiyacımı­zı gidermek için yapılan masraf veharcamada ölçüyü kaçırmak, aşın gitmektir.Tutumluluk İslama ne kadar uygunsa, israf da o kadar aykırıdır.

İsraf, tanımda görüldüğü üzere bir aşırılıktır. Normal çizgisinin öte­sine geçmektir. Dinde ise aşırılıkla­rın yeri yoktur. Esas olan ılımlılıktır. Peygamberimiz bize konumuz da da­hil, her alanda geçerli olacak bir öl­çü vermektedir: "İşlerin en hayırlısı ılımlı olan, aşırılıklardan uzak olan­dır."
Dinimiz, ihtiyaçlarımızı gidermek için yapılacak harcamada katı ve ku­ralcı değildir. İyi kazanan, maddi du­rumu elveren, buna uygun bir harca­mada bulunabilir. Daha iyi yer, da­ha iyi giyer, daha iyi bir evde ve çev­rede oturabilir. Din bakımından, aklen ve adeten yeterli sayılacak bir miktarın ötesindeki harcama israf sa­yılmıştır. Ayrıca bir ihtiyacı giderme­ye yönelik olmayan, lüks ve gösteriş uğruna harcanan her kuruş dinimize göre israftır.

Allah, verdiği nimetlerin izlerinin kulları üzerinde görülmesini ister ve bundan hoşnut olur. Ama savurgan­lık yapılmasını sevmez. Bunun için Kur'ân'da "Yiyiniz, içiniz, fakat is­raf etmeyiniz. Çünkü o saçıp savuran­ları sevmez" (Araf Suresi, ayet: 31) buyurmaktadır.

"İsraf" sözcüğü dinde, kişinin malını, parasını, servetini meşru "he­lal, mubah" olan bir şeye gereğinden, ihtiyaçtan fazla harcaması ile, gayri meşru "haram" bir şeye az çok mik­tarda olursa olsun harcamasını ifade eder. örneğin, acıkınca yemek ye­mek, karnını doyurmak meşrudur, mubahtır. Ama aşırı yemek, nefes al­mayı bile güçleştirecek biçimde mide­yi doldurmak israftır. Dinde zaten ha­ram olan bir şeye ise "içki gibi" ku­ruş bile harcamak israftır.

Dinde savurganlığı ifade etmek için bir de "tebzir" sözcüğü geçmek­tedir. Din bilginleri, tebziride ki­şinin mal ve parasını haram olan şey­lere, içkiye kumara vb. sarfetmesi di­ye anlamışlardır. Bu anlamda harca­nan tek kuruş dahi din bakımından is­raftır. Bu tür savurganlık yapanlar için Kur'ân'da şu ayet yer almakta­dır: "Muhakkak ki mallarını saçıp sa­vuranlar (mübezzirler) şeytanların dostlarıdırlar. Şeytan ise Rabbine kar­şı çok nankördür." (İsra Suresi, ayet: 27).

Din, kişinin alın teri dökerek, emek harcayarak elde ettiği malı, pa­rayı, serveti har vurup harman savur­ması karşısında son derece ciddidir. Bizim milli geleneğimizde de israfa iyi gözle bakılmamıştır. Tasarruf ise teş­vik edilmiştir. "İşten artmaz, dişten artar", "Damlaya damlaya göl olur", "Her çok azdan olur", "Ha­zin sakla, Hızır'a bakma..." gibi ata­sözleri bu anlayışın ürünleridir.

İslam Ansiklopedisi