Arama

Kuyruklu Yıldız Nedir? - Tek Mesaj #8

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Aralık 2010       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Diğer Yıldızlardan Kuyruklu Yıldız Aşırıyor

Gökyüzünde bir kuyruklu yıldız gördüğünüz zaman bilin ki uzak yıldızlardan aşırılmış bir gökcismine bakıyorsunuz.Güneybatı Araştırma Enstitüsü (Southwest Research Institute - SWRI)’nden bir grup araştırmacının yaptığı karmaşık bilgisayar benzetimi bu çarpıcı gerçeği gözler önüne sermektedir.

Aşırmacı benzetime göre Güneş’in de içinde bulunduğu doğum kümesinde yıldızlar oluşurken, yakındaki yıldızlardan kuyrukluyıldızları çekim etkisi ile aşırmışlar. Güneş tarafından aşırılan kuyrukluyıldızlar Oort Bulutu’nda toplanmışlardır.

Oort Bulutu, Plüto’nun da ötesinde yer alan ve kuyrukluyıldızların bulunduğu geniş bir buluttur. Bu bulutu 20. yy ortalarında Hollandalı gökbilimci Jan OORT keşfetmiş ve kuyrukluyıldızların nereden geldikleri sorusuna bir cevap olarak sunmuştur. Bu cevaba karşın şimdiye kadar bu konuda doğrudan bir gözlem yoktur. Çoğu gökbilimci yalnızca uzun dönemli ve Halley türü kuyrukluyıldızların kaynağı olarak Oort Bulutu’nu göstermektedir.

Var olan eski kuramın açıklayamadığı en büyük sorunlardan biri kuyrukluyıldız sayısıydı. Gözlediğimiz yani Oort Bulutu’ndan Güneş Sistemimiz’e giren kuyrukluyıldız ile kuramda Oort Bulutu’nda oluşturulan kuyrukluyıldız sayısı birbirini tutmamaktadır. Fakat yeni kuram bu durumu Güneş’in kuyrukluyıldız aşırmasıyla açıklamaktadır.Oort Bulutu içerisinde 1.5 ila 3 km uzaklıkta kuyrukluyıldızlar yer almaktadırlar. Bu yüzden de kaç tane olduklarını hesaplamak oldukça zordur. Daha önceki kuramlarda altı milyar kuyrukluyıldızın var olduğu tahmin ediliyordu.

Gözlemlere dayanan yeni benzetim sonucunda ise kuyrukluyıldızların sayısı 400 milyar olarak bulunmuştur.Kuramlar arasında böyle büyük bir uçurumun olması ancak hesaplamalardaki yanlıştan ortaya çıkabilir. Bu da kuramın kendisinde bir hatanın olduğunu gösterir.Yeni kuramı destekleyen bir diğer durum ise kuyrukluyıldızların yörüngeleridir. Uzun dönemli ve oldukça basık olan yörüngeleri onların Güneş’ten çok uzaklara çıkmalarını sağlayabilir. Bu da kuyrukluyıldızların yalnızca Güneş ve diğer yıldızların etrafında oluştukları gibi, başka yerde de oluştuklarını açıklamaktadır.

Kuyrukluyıldızlar bilindiği üzere Güneş’in oluşumu hakkında bize ayrıntılı bilgi sağlayan ziyaretçilerdir. Fakat bu yeni kuramla birlikte kuyrukluyıldızlar diğer yıldızlar hakkında da bilgi vereceğe benzemektedir.

Kaynak: Science-NASA
Son düzenleyen nötrino; 25 Mart 2016 09:49