Arama


süperzeka - avatarı
süperzeka
Ziyaretçi
9 Aralık 2010       Mesaj #21
süperzeka - avatarı
Ziyaretçi
Sevgili arkadaşlar!
Urartular milattan önce 860’lı yıllarda Doğu Anadolu Bölgesinde kuruldu. Başkentleri Van Gölünün kıyısındaki Tuşpa’dır. Urartular krallıkla yönetiliyordu. Devlet sınırları içindeki her şey kralın sayılıyordu. Halk soylular ve köleler olarak ikiye ayrılıyordu. Urartular sarp ve kayalık bölgelerde yaşadığı için şehirlerini istila ve yağmaya karşı kale şeklinde kurmuşlardı.
Urartular taş işçiliğinde ve taştan kale yapımında çok ustalaşmışlardı. Şehirleri arasındaki bağlantıyı ise gelişmiş yollarla sağlamışlardı. Urartularda tarım çok önemli olduğundan tarlaları sulamak için birçok baraj yapmışlardır. Barajlardan suları kanallar ile tarlalarına taşıdılar. Yaptıkları Şamran Kanalı günümüzde bile kullanılmaktadır.
Urartuların yaşadıkları bölgedeki otlaklar sayesinde hayvancılık gelişmiştir. Bu nedenle Urartularda deri işçiliği ve halıcılık gelişmiştir. Ayrıca bölgedeki zengin gümüş bakır ve demir yataklarını işlettiler. Bu dönemde madencilik çok gelişti. Madenlerden bazıları dini motiflerle süslüydü.
Urartular kendilerine özgü kemerler, miğferler, at koşum takımları insan ve hayvan figürlü kulpları olan kazanlar ürettiler. Ürettikleri malları Anadolu’da yaşayan diğer insanlara sattılar. Urartular Hititler gibi çok tanrılı dine inanmışlardır. Hiyeroglif ve çivi yazısı kullanan Urartular, çivi yazısını daha çok taş anıtlarda hiyeroglif yazıyı ise dini metinlerde kullanmışlardır.