Arama


Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
23 Ağustos 2006       Mesaj #8
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Japonlardan 300 yıllık hava tahmini
( Temmuz, 2006 )


Japonya, süper bilgisayarların yardımıyla önümüzdeki 300 yılda meydana gelebilecek tayfun, fırtına, tipi, kuraklık ve diğer hava koşullarının bir raporunu çıkarmayı planlıyor.

Gelecek yıl başlayacak projede, NEC tarafından üretilen ve dünyanın en hızlı bilgisayarlarından biri olan Earth Simulator kullanılacak. Earth Simulator' 35.6 terraflopluk hızılya Top500 listesinde 10'uncu sırada bulunuyor.

Japonya, Bilim Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalara destek niteliğinde gerçekleştirilen proje sayesinde önümüzdeki 300 yılın küresel ısınma raporlarını hazırlayacak ve tedbirlerini buna göre alacak.

Risk alanları belirlenecek

Earth Simulator'ın hızı, uzun dönemli atmosfer basıncı, hava sıcaklıkları, okyanus akıntıları, deniz suyu sıcaklıkları gibi verilerin bir potada eritilmesinde kullanılacak.

Sonuçlar, olabilecek tayfunların rotalarının belirlenmesine yardımcı olacak ve aşırı yağış alacak, karla kaplanacak, yüksek dalgalarla yıkanacak veya rüzgardan uçacak bölgelerin belirlenmesine yarayacak.

Uzun zaman yayılmalı

Çevre Bürosu yetkililerinden Tomonori Otake, "kısa zaman süreçlerinde risk altında olan yerleri görebiliyoruz" diyor: "Ama potansiyel bölgelerde erken tedbir alabilmek için uzun dönemli çalışmamız şart."

Bakanlık şimdilik projenin parametrelerini belirliyor ve araştırmacıların istediği ödenekleri kabul ediyor. Araştırmanın toplam olarak 3 milyar yene (26 milyon dolar) mal olması bekleniyor.

Dört yıldır çalışıyor

2002 yılında Japonya'nın Yokohama kentinde NEC tarafından inşa edilen Earth Simulator, 350 milyon dolara mal oldu ve saniyede 35.6 trilyon işlem kapasitesine sahip.

Earth Simulator 2002'den beri deniz sıcaklıklarını, yağmurları ve atmosferik hareketleri takip ediyor ve Dünya'da meydana gelebilecek afetlerin tahminlerini yapıyor. Proje kapsamında Dünya, 5 kilometrekarelik parçalara bölünüyor.

2034'te piknik mi?

Fakat, "23 nisan 2034'te torunlarımla pikniğe gidebilecek miyim" gibi soruların cevaplandırılmasını beklemeyin. Çünkü bu kadar uzun süreli günlük hava tahmini yapmak gerçekten imkansız.