Arama

Doğal Afetler - Deprem - Tek Mesaj #9

yiyosasik :D - avatarı
yiyosasik :D
Ziyaretçi
13 Aralık 2010       Mesaj #9
yiyosasik :D - avatarı
Ziyaretçi
DEPREM ÖNCESİ ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
  • Zemin araştırması yapılmalı ve yerleşim birimleri depreme dayanıklı olan sağlam zeminler üzerine kurulmalıdır. Gevşek yapılı içinde su bulunduran alüvyal araziye ev yapılmamalıdır.
  • Depremin sık görüldüğü kuşaklarda zorunlu olmadıkça evler ve sanayi tesisleri kurulmamalı barajlar yapılmamalıdır. Ayrıca petrol ve doğalgaz boru hatları ana ulaşım yolları ve tüneller zorunlu olmadıkça fay hatları üzerinden geçirilmemelidir. Geçirilmesi zorunlu olduğu hallerde ise gerekli teknik önlemler alınmalıdır.
  • Binalar yapılırken inşaat tekniklerine uyulmalı demir ve çimento gibi malzemeler gereğinden az kullanılmamalıdır. Aksi takdirde deprem sonucu can ve mal kaybı fazla olmaktadır. Ahşap yapılarda dikmeler ve capraz ağaçlar eklentisiz olmalı bunlar birbirine sağlam olarak bağlanmalıdır.
  • Halk deprem konusunda eğitilmeli deprem öncesinde deprem sırasında ve deprem sonrasında nelerin yapılacağı konusunda bilgilendirilmelidir. Deprem bölgesinde yaşayan insanlar evlerinde birer deprem çantası bulundurmalıdır. Deprem çantasında; el feneri düdük pilli radyo çekiç plastik şişede su bir miktar yiyecek ilk yardım malzemeleri sağlam ayakkabı ip ve battaniye bulunmalıdır. Deniz kıyısındaki kentlerde oturan insanlar deprem sırasında denizde oluşabilecek dev dalgalara (tsunami) hazırlıklı almalıdır.
  • Deprem bölgelerindeki yerleşim birimlerinde depremde hasar görerek büyük felaketlere neden olabilecek; elektrik su ve doğal gaz tesislerinde erken uyarı sistemi bulundurulmalıdır.
  • Binalara deprem sarsıntısına duyarlı erken uyarı sistemleri yerleştirilmelidir. Bu sistemle hem meydana gelen deprem insanlara duyurulabilir hem de yangına neden olabilecek doğal gaz ve elektrik akımları kesilebilir.
  • Deprem sonrasında kurtarma çalışmaları yapacak insanlar önceden özel eğitime tabi tutulmalı bu kurtarma ekipleri yeterli sayıda ve hazır bulundurulmaldır.
  • Depremle ilgili kuruluşların deprem sonrasında yapacağı çalışmaların verimli olabilmesi için bu kuruluşlar arasında koordinasyan ve görev bölümü yapılmalıdır. Depreme hazırlıklı bulunabilmek için ilgili kuruluşlarca zaman zaman müşterek tatbikatlar yapılmalıdır.
DEPREM SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
  • Paniğe kapılmamalı ve soğukkanlı davranmalıdır.
  • Sarsıntı devam ederken bina içinde masa altı buzdolabı ve mutfak tezgahı yanı gibi güvenli yerlede çömelmiş durumda beklenmelidir.
  • Balkon ve pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
  • Okul sinema tiyatro konferans salonu gibi toplu olarak bulunulan yerlerde hemen çıkış kapısına ve merdivenlere hücum etmemelidir.
  • Otobüs metro tren gibi toplu taşıma araçlarında sürücü ve yetkililerden onay almadıkça aracın kapısından ve pencerelerden dışarı çıkmamalıdır.
DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
  • Sarsıntı biter bitmez ilk fırsatta binanın elektrik şalteri su ve gaz vanaları kapatılmalıdır. Yetkililer izin vermedikçe hasar gören binaya tekrar girilmemelidir. Kopmuş elektrik tellerine dokunulmamalıdır.Bunun dışında daha çok devlet kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarının yapacağı çalışmalar önem kazanmaktadır. Bu çalışmaların başında göçük altında kalan insanların kurtarılması gelir. Kurtarma sırasında özel aletler ve eğitilmiş köpeklerden yararlanılmalıdır. Kurtarma işleri bu konuda eğitilmiş kişilerce yapılmalıdır. Çünkü kolayca kurtarılabilecek insanlaruzman olmayan kişilerin yanlış müdahaleleri sonucu yaşamlarını yitirebilirler veya sakat kalabilirler.
  • Depremde; yakınlarını ve mallarını kaybetmiş insanları önemli sorunlar beklemektedir. Bunların en başında barınma ve beslenme sorunları gelir. Bu temel ihtiyaçlar başta olmak üzere diğer ihtiyaçlar ancak devlet kuruluşları sosyal yardım örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği sayesinde karşılanabilir. Bu kuruluşların çalışmalarına durumu uygun olan kişilerin katılması da önemli bir vatandaşlık görevidir.
  • Deprem felaketine uğrayan kişilerin önemli sorunlarından biri de psikolojik sorunlardır. Yakınlarını ve bütün maddi birikimlerini kaybeden insanlar doğal olarak psikolojik yönden bunalıma düşerler. Bu kişilerin ruh sağlıklarının düzeltilerek yeniden sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılması çalışmaları büyük ölçüde devlet kuruluşlarına düşmektedir. Ancak bizler de afetzedelere karşı olumlu ve yardımsever davranışlarda bulunarak onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmalıyız.
Son düzenleyen Safi; 14 Mart 2016 11:41