Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Aralık 2010       Mesaj #39
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

odun nasıl oluşur????

Odun Nedir?

Öncelikle odunun tarifinden başlamak gerekir.Odun, ağaç ve çalıların gövde ve köklerinden oluşan lifli ve sert bir maddedir.Diğer bir tanımı ise botanik açıdan yapmak mümkündür. Botanik açısından ise, bitkinin dik durmasını sağlayan ve su iletiminde rol oynayan dokular topluluğu odun olarak adlandırılır. Çürümeye karşı dirençli, uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzeme olan odundan hem yakacak, hem de kibrit çöpünden gemiye kadar sayısız ürünün yapımında hammadde olarak yararlanılır.


odun
Odunun Kimyasal Yapısı

Odun veya tahta, ağaçların gövdelerini ve dallarını meydana getiren sert bir maddedir. İnşaat malzemesi, kâğıt ve yakıt yapımında hammadde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tahta yalıtkan bir maddedir. Tahtanın biraz ıslatılmış hali ise iletken olur. Böylelikle elektrik çarpmaları gibi durumlarda kuru tahtadan yararlanılabilir.
Ağacı meydana getiren temel maddelerin oluşturduğu yapısıdır. Bu maddeler üç ana gurupta incelenir. Bunlar;
Selüloz: Beyaz renkte, güneş ışığı etkisi ile rengini değiştirmeyen,ağaca esneklikve eğilme kabiliyeti veren maddedir. Ağaç içindeki oranı, kuru ağaç ağırlığının %50-60′ı kadardır. Kağıt üretiminin temel gerecidir.Kimyasal formülü C5H10O5 tir
Lignin: Selüloz yapısının miselleri arasına yerleşmiş olan lignin maddesi selülozun aksine esneklik kabiliyeti olmayan gevrek bir maddedir ve ağaca sertliğini kazandırır. Lignin ağaçların otsu bitkilerden ayrılmasını sağlayan madde olup ağacın yapısındaki lignin miktarı %14-23 oranındadır.
Hemüselüloz: Kimyasal bileşikleri itibarıyla polisakkaritlerden olan hemiselülozlar hidrolize edildikleri zaman şekere dönüşürler. Ağaç içerisinde %15-25 oranında bulunurlar.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.