Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Aralık 2010       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kısa Mesafe Koşuları
anaerob kapasitesine bağlı olan koşulardır. Bu koşulara etki yapan etmenler arasında en önemlisi olarak uzun fule boyu ve düşük adım frekansı gösterilir. Erkek ve bayanlarda 100, 200, 400 metre yarışları, 100 X 4 ve 400 X 4 bayrak yarışları kısa mesafeli koşulardır. Ayrıca bayanlarda 100 ve 400 metre engelli yarışları, erkeklerde ise 110 ve 400 metre engelli yarışları yapılır. Engelli yarışlarda engelin boyu değişkenlik göstermektedir. Bayanlar için 100 metrede engel boyu 84 cm, 400 metre için ise 76.2 cm olarak belirlenmiştir. Erkeklerde engel boyları ise, 110 metrede 106.7 cm iken 400 metrede 91.4 cm’dir. Bu tür yarışlarda çıkış takozu kullanılmaktadır.

Kısa mesafeli koşularda çıkış takozunun kullanılmasının sebebi ilk çıkışı kolaylaştırarak yarışmacının daha rahat hızlanmasına yardımcı olmasıdır. Start; yerlerinize ve dikkat komutundan sonra start tabancasının atılması ile birlikte yarışmacılar yarışa başlarlar. Yerleriniz komutu sporcuları takozdaki yerlerinde hazırlanmaları için verilir. Dikkat komutu ile tüm sporcular koşu pozisyonu alır. Ve tabanca patlatılarak koşu emri verilir. Patlama sesinden önce yarışa başlayan olursa çıkış tekrarlanır. İki kez çıkışta faul yapan sporcu diskalifiye olur. Kısa Mesafe Koşuları ile ilgili bilmeniz gereken başka bilgide yarışmalarda kulvar esasının uygulanmasıdır. Her sporcu kendi kulvarında yarışmaktadır. Kulvar farkı koşunun mesafesine göre farklılık göstermektedir.

Bu arada kulvar dediğimiz iki beyaz çizgi arasında kalan 400 metrelik mesafedir. Pistteki kulvar farklılıklar yani sporcular arasındaki mesafe şöyledir.
  • 1-2 (3.52 m),
  • l-3 (7.35 m),
  • 1-4 (11.18 m),
  • l-5 (l5.01 m),
  • 1-6 (18.84 m),
  • 1-7 (22.67 m)
  • 1-8 (26.57 m).
Bu durumda ilk kulvardaki sporcu mesafe olarak yanındaki yani 2. kulvardaki oyuncudan 3.52 metre geride yarışa başlayacaktır. Yani atletler dairesel pistte her birininde eşit mesafe koşabilmesi için daha doğrusu pistteki kavisten doğan farka göre 1. kulvardan 8. kulvara kadar sıralanırlar. Böylece ilk kulvardaki yarışmacı ile son kulvardaki yarışmacı arasında 26.57 metrelik bir fark görülür.
Bayrak yarışlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler ise şöyledir. 4 X 100 bayrak yarışlarında üç, 4 X 400 bayrak yarışında ise bir bayrak değiştirme bölgesi vardır. Bayrak değiştirme bölgesi 4 X 100 yarışlarda çıkıştan önce ve sonra 10′ar metre olmak üzere 20 metrelik bir mesafedir. İçten, dıştan ve karışık olmak üzere üç türlü bayrak değiştirme şekli vardır. Genellikle en fazla uygulanan bayrak değiştirme şekli şöyledir. Birinci koşucu bayrağı sağ eli ile taşır. İkinci koşucu sol eli ile üçüncü koşucu sağ eli ile ve dördüncü sporcu ise sol eli ile bayrağı taşır. Bayrak değiştirme esnasında hızların eşitlenmesi son derece önemlidir. Sporcuların bayrağı düşürmeleri diskalifiye olmalarına sebep olmaz. Bayrağı düşürdükten sonra tekrar alıp yarışmaya devam edebilirler.

Ama tabiki böylesine hızlı bir yarışta bayrağı düşürüp tekrar yerden almak zaman kaybı olacağı için bu hatayı yapan yarışmacıların pek şansı kalmamaktadır. Son olimpiyatlarda Amerikan takımının hem bayan hem erkek sporcularının yaptıkları bu hata yarışmayı sonuncu olarak tamamlamalarına sebebiyet vermiştir. 4 X 400 bayrak yarışlarında ilk bayrak değişimi her zaman oldukça zordur. Bunun sebebi ilk değişime kadar sporcular arasında fazla fark olmayacağı için bayrak değişim alanına beraber gelmeleridir. Bu kalabalıkta değişim yapmaya çalışan sporcular genellikle hata yaparlar.

Fakat bunu önleyebilmek için şöyle bir kural koyulmuştur. Kulvar farkı ilk değişim yapıldıktan 100 metre sonra ortadan kalkmaktadır. Yani atletler ilk bayrak değişimini kendi kulvarlarında yaparlar. Sonraki 100 metreden sonra kulvar farkını ortadan kaldırırlar. Fakat yinede denk sporcuların mücadelelerinde 2. 3. ve son bayrak değişimlerinde aynı zamanlarda yapılan değişimler birbirine çarpmalardan dolayı sporcuları hataya zorlayabilmektedir. Aşağıda tablo halinde kısa mesafe koşularını özet halinde göreceksiniz.

A- 100 m Koşusu : 100 m koşu 4 kısımdan oluşur.
1. Çıkış
2. Toplanış
3. Fule (adım uzunluğu)
4. Varış

B – 200 m Koşusu : 100 m koşusun devamı niteliğinde olup , kişilerin maksimal oksijen kapasitesinin biraz daha fazla olması ve koşu tarzının daha yumuşak ve seri olması gerekir. İnatçılık ve dayanıklılık ön plana çıkar.C – 400 m
Koşusu : Sürat ve mukavemet ön planda olup en iyi sonuç her 100 m nin eşit zamanlarda koşulması ile alınır.
Kasların ; rahat ve seri , solunumun ise ritmik olması şarttır. Kullanılan enerji sistemi aneorobik laktik asittir. Kaslarda Glikojen yakılarak yan ürün olarak laktik asit çıkar.
Son düzenleyen Safi; 20 Aralık 2018 23:38
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.