Arama

'O' AN...!! - Tek Mesaj #4

ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
26 Ağustos 2006       Mesaj #4
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Yalnız bırakılan bir toplum

image018gd2

Yalnız kaldılar… Dünya onları yine yalnız bıraktı. 32 yaşındaki Filistinli çiftçi Manar Dahir de 2 yaşındaki oğlu Muhammed'le yalnız kaldı Gazze'de. İçinde bulundukları buzhanede sıcak günleri sevgiyle unutmaya çalışıyorlar. Burası, İsrail operasyonundan önce, Dahir'in çiftlikte elde ettiği ürünleri tuttuğu soğuk hava deposuydu, ama Refah'taki operasyon sırasında bir süre ölen Filistinliler için morg oldu. Çünkü operasyon sırasında inançları gereği ölülerini hemen defnedemediler. Dirileri de ölüleri de yalnız bırakıldı Filistinliler’in. Dünya sadece seyretti ve ''Ayıp ettin İsrail'' dedi.

Tarihin acımasız izleri

image019yb6

Bir dönem Hindistan'ın Odh Bölgesi’nde saltanat süren kraliyet ailesinin torunlarından biri Sakina Mahal'ın bir portresi. Yeni Delhi'deki tarihe tanıklık eden evinden bir ‘o’ an. Bu ev kraliyet ailesinin yazlık eviymiş. Yerlerde İran halıları, duvarlarda, sütunlarda el oyması işçilikler, hepsi çürümüş, yok olmaya yüz tutmuş. Şimdi oralarda güvercinler yuva yapmış ve Prenses Sakina ‘o’ anda tarihin acımasız izlerini yüzüyle yansıtmış.

Kıta dur!

image020yb7

Çin’de resmi bir karşılama töreni öncesinde çekilen bir ‘o’ an. Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Bedevi Tianenman Meydanı'nda karşılanacağı için tören kıtası dizilmiş. Her ülkenin bayrağı kutsaldır. Bu Çinli asker de ülkesinin kızıl bayrağını taşıyor. Bayrak rüzgardan ötürü başına dolansa da ‘o’ anda istifini bozmuyor.

Çar Büyük Petro

image021ak1

Fotoğraf, St. Petersburg'da çekilmiş. Bir işçi, inşaat iskelesinde ve arkasındaki büyük resimdeyse kentten enstantaneler var. Bu enstantaneler birleşip, reformculuğuyla tanınan eski Rus Çarı Büyük Petro'nun portresini oluşturuyor. St. Petersburg böylelikle isim babasına bir kez daha borcunu ödüyor. Ayrıca tarihi kayıtlar, Çar Büyük Petro'nun, mecazi olarak da fiziksel olarak da büyük olduğunu yazıyor. Boyu 2 metre 4 santimetreymiş Büyük Petro'nun ve 1725'te bir gemi kurtarma operasyonuna bizzat katılmak üzere soğuk denize atlayınca 53 yaşında zatürreden ölmüş.

Güneşin doğuşunda bir anne oğul

image022ay8


Okyanustan, Havai'nin Kaylua sahillerinden bir ‘o’ an. Gün ağarmak üzere… Gökyüzü siyahken mor, kızılken sarı, sarıyken maviye dönüşüyor. Işık, gökyüzünde bir renk şenliği sunuyor. Honolulu öğretmen Hines, eşi henüz uyurken, küçük oğlu kucağında bu güzelliği seyrediyor. Anne oğul bu ‘o’ anda, orada ilk kez güneşin doğuşunu bu sahillerden seyrediyor. Çünkü bu ‘o’ anla ilgili bilgiler, ailenin buraya yeni taşındığını anlatıyor

Kozmik komşumuzun kozmik anı

image023ng4

Dünya'dan çok uzaklarda, kozmik komşumuzun bir fotoğrafı… Satürn Gezegeni'nin Hubble Teleskopu'yla elde edilmiş bir görüntüsü bu. Aslına uygun bir ‘o’ an elde edebilmek için renkler defalarca filtre edilmiş ve bu muhteşem gezegenin, bu muhteşem ‘o’ anı ortaya çıkmış.

Özgür Roma dansı

image024be5

Yıl 1944... Roma halkı, müttefik güçlerin kente gelişini coşkuyla kutluyor. İtalyanlar, müttefik ülkelerin askerlerini, Musolini'nin en ateşli konuşmalarını yaptığı Venedik Meydanı'nda karşılıyor. Ve aradan 60 yıl geçiyor... Romalılar, aynı meydanda, ''Özgür Roma için parti ve dans'' adında bir kutlama yapıyor. Kutlamalar sırasında 1944'teki coşkuyu meydandaki bir duvara yansıtıyorlar. İtalyanlar 60 yıldır özgür olmanın zevkini hep böyle yaşıyor.

Siyahlar içindeki yaşamlar

image025ra7

Keşmir'de, yüzleri dahil vücutlarının tamamı Kara çarşaf içinde üç kadın, bir cenaze töreninde. Srinagar'daki tören Keşmir'in ayrılıkçı liderlerinden Ömer Faruk'un çok yakın bir akrabası Müştak Ahmed için düzenleniyor. ''Keşmir'i Koruma Hareketi'' adlı örgüt tarafından, camideyken öldürülmüş. Bu fotoğraftaki kadınlar ve daha niceleri, sadece cenazede değil, her yerde böyle giyiniyor.

Ticari yalnızlık

image026us7

Çin'in Mekon Nehri kıyılarında yere çömelmiş bekleyen bir denizci, güneydeki Guanley Limanı'na yük götürecek gemiyi bekliyor. Guanley Limanı ve Mekon Nehri'nin Çin deniz ticaretindeki yeri büyük. İlk bakışta bu denizci, ıssız bir adada yalnız bir Adam görüntüsü veriyor AMA ülke dışına ihraç edilen malların çoğu buradan geçiyor. Bir anlamda, komünizm yüzünden yalnızlığı seçmiş olan Çin'in dünyaya açılıp, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline gelişini simgeliyor.

Sanat ve felsefe birleşince

image027es3

Malezya'da çekilen fotoğraftaki ayaklar, Hintli bir klasik dans hocasına ait. 25 yaşında ve adı Matevi... Geleneksel kıyafeti, bileklerine kadar süslemiş dans hocasını. Ancak Matevi 'o' anda çok tehlikeli bir gösteri yapıyor. Ayağını bastığı yer, özel olarak hazırlanmış bir platform. Tam 10 bin çivi var burada ve Matevi yarım saat boyunca hiç ara vermeden ve acı çekmeden çivilerin üstünde dans ediyor. Hem Hint felsefesini anlatıyor bu dansıyla hem de Hint sanatını.

Venüs'ün renkli geçişi

image028kz2

Tam 122 yıldır Venüs Güneş'in önünden geçmiyordu. Sydney'deki White Dağı'na tam 20 teleskop yerleştirildi. Venüs'ün geçisinde de böyle bir renk gösterisi oluştu. Kızıl, sarı ve siyah 'o' anda kardeş olmuştu.

Devam Edicek...