YAZ SICAKLARINDA FAST FOOD UYARISI
Sağlık Bakanlığı, 'fast food' adı verilen ayaküstü beslenmenin özellikle yaz aylarında çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı uyarısında bulundu.
26 Ağustos 2006 Cumartesi 11:52 ANKARA - Sağlık Bakanlığı, 'fast food' adı verilen ayaküstü beslenmenin özellikle yaz aylarında çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, özellikle çocuk ve gençler tarafından tercih edilen tost, lahmacun, pide, hamburger, soğuk sandviç, pizza, kızarmış patates, balık-ekmek gibi ayaküstü yenen fast-food yiyeceklerle tüketilen kola, çay ve kahve gibi içeceklerin yetersiz ve dengesiz beslenmenin yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi. Ayaküstü beslenme alışkanlığının giderek arttığına işaret edilerek, bu ürünlerin tüketilmesindeki en önemli sorunun yüksek enerji içermeleri olduğu bildirilen açıklamada, 'Orta düzeydeki bir fast fooddaki enerji içeriği 400 kaloriden başlayıp bin 500 kaloriye kadar yükselebilmekte ve enerjinin çoğu yağ ve şeker kaynaklı olmaktadır' denildi. Bu besinlerin A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olduğu kaydedilen açıklamada, bunun başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere, birçok kronik hastalık için risk faktörü oluşturduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, fast-food menülerinin yüksek miktarda sodyum içerdikleri de belirtilerek, bu durumun yüksek kan basıncının oluşmasına neden olduğu ve mide kanseri riskini artırdığı ifade edildi.
Açıklamada, fast-food işletmelerine yönelik de şu öneriler yer aldı: -Yiyeceklerin hazırlandığı, saklandığı ve servis yapıldığı yerler temiz ve hijyen olmalı -Görevli personelin portör tetkikleri düzenli olarak yapılmalı -Sağlık açısından yararlı ve düşük yağlı besinler hazırlanmalı -Hayvansal yağ yerine bitkisel yağ kullanılmalı -Yağı azaltılmış salata sosları kullanılmalı -Taze ve uygun koşullarda hazırlanmış meyve ve meyve salataları ile tam buğday unundan yapılmış çörek ve pizza hamurları hazırlanmalı.
*******
ÇİLEK BEYNİ KORUYOR!..
ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi'nde yapılan araştırma, çileğin zihnin daha iyi çalışmasını sağlayarak beynin yaşlanmasını geciktirdiğini ortaya çıkardı.
26 Ağustos 2006 Cumartesi 10:41
ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi'nde yapılan araştırma, çileğin zihnin daha iyi çalışmasını sağlayarak beynin yaşlanmasını geciktirdiğini ortaya çıkardı. "Neurobiology of Aging" adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırma, 60 fare üzerinde yapıldı. Bir grup fare çilek özüyle beslenirken diğer gruptaki farelere hiç çilek verilmedi. İki ay sonra farelerin zihinsel faaliyetlerini karşılaştıran uzmanlar, farelerin beynindeki dopamin oranının arttığına dikkat çekti. Dopamin miktarı azaldığında hafıza ve dikkat kaybı gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 04:02