Arama

Değişen Yıldızlar - Tek Mesaj #5

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ocak 2011       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Yalıtılmış Büyük Kütleli Yıldızlar

Michigan Üniversitesi gökbilimcileri tarafından yapılan yeni gözlemlerde, büyük kütleli yıldızların çoğunun, evrenin herhangi bir yerinde oluşabilmesinin yanısıra etrafı yalıtılmış yani yalnız başlarına da olabileceklerini ve bu tür yıldızların, bir büyük yıldız kümesi doğumevine ihtiyaçları olmadığını buldu. Bu çalışma, tek başlarına gibi görünen bu dev yıldızların, şimdiye kadar ki yapılan en ayrıntılı gözlemsel çalışmasıdır.

Biliminsanları, Küçük Macellan Bulutu’ndaki, 20-150 Güneş kütleli devlerin sekizini, Hubble Uzay Teleskobu kullanarak gözlemişlerdir. Sonuçlar, Hubble'ın bu yıldızlardan beşinin yeterli büyüklükteki bir komşuya sahip olmadığı ve kalan üçünün ise, on veya daha az yıldızlı küçük kümelere üye olduklarını göstermektedir.Büyük kütleli yıldızlar, bulundukları gökadaların evrimleşmesini sağlarlar. Bu yıldızların rüzgarları ve ışınımları,yıldızlararası gazı şekillendirir ve yeni yıldızların doğumunu tetikler. Bu yıldızların şiddetli süpernova patlamaları,yaşam ve Yer için gerekli olan ağır elementlerin oluşmasını sağlar. Bu yüzden gökbilimciler, bu dev yıldız oluşumlarının, nerede ve nasıl bulunduklarını anlamak istemektedirler.

Elbette bu, büyük bir tartışma konusudur.Yapılan kuramlar, yıldızın kütlesinin kümenin büyüklüğü ile bağlantılı olduğunu ve sadece büyük yıldız kümeleri yeteri kadar yoğun gaz ve toz bulundurabilirse büyük kütleli yıldızlardan birine sahip olabileceğini söylemektedir.Aksi yöndeki kuramlardan biri ise evrenin birçok köşesinde,bu korkunç derecede büyük yıldızların bulunabileceği ve oluşabileceği yönündedir (çok küçük kümelerin ve yalıtılmış alanların içi de bu duruma dahil).Araştırmadan elde edilen bulgular sonucu, kümelerin büyüklüğü ile kümedeki en büyük yıldızların kütlelerinin bağlantılı olması beklenirken, kuramın bunu desteklemediği görülmektedir.

İncelenen iki yıldızın, doğdukları kümeden fırlatılmış yıldızlar olduğu bilinmektedir. Bu sonuçlara rağmen bazı durumlarda gökbilimciler, yıldızların oluştuğu yalıtılmış yerlerde hala kalıntı gaz bulutları bulmaktadır.



Kaynak(01 Ocak 2011)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.