Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ocak 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Yalnızlık Üzerine


Orhan Veli Kanık Garip akımını kurmasıyla birlikte, Türk şiirindeki yapıyı değiştirmiştir. Orhan Veli’nin "Anlatamıyorum" ve "Yalnızlık Şiir"inde işlediği tema yalnızlıktır. Bu iki şiirde de gördüğümüz tema aynı olmasına rağmen dile getirilişleri tamamen farklıdır. Dilleri, hitapları, tonları, duyguları bu iki şiir de Türk edebiyatına katkıda bulunmuşlardır. Orhan Veli iki şiirin konusunun da yalnızlık olduğunu bilmemize karşın sanki farklı temaları varmış hissini vermiştir.

Orhan Veli, Yalnızlık Şiir’inde yalnızlığın verdiği korkuyu anlatmıştır. Yalnız kimselerin yaptıkları, düştükleri halleri; bir insan, bir arkadaşa muhtaç olduklarını anlatmıştır. Yalnız yaşamayanların ise hiçbir zaman yalnız yaşayanları anlayamayacağını tekrar tekrar dile getirmiştir. Şiirde söylenmek istenen açıksa söylenmemiş ve okuyucuların çıkarması istenmiştir. Örneğin “Aynalara koşmak” söz öbeğiyle anlatılmak istenen yalnızlıktan dolayı konuşacak kimsesi olmadığından, kendisiyle konuşacak duruma gelmektir. Orhan Veli “Yalnızlık Şiir ”inde devrik cümlelere önem vermiştir. Burada “bilmezler” kelimesi iki kere kullanılarak hem söylenmek istenenin daha çok akılda kalması hem de verilmek istenen mesajı tekrarlaması yineleme kullanılarak sağlanmıştır. Şiirin temasından dolayı haliyle şiirde hüzün hâkimdir. Şair burada yalnız yaşamayanları anlatmıştır ve hitap şekli konuşma dilidir.

Anlatamıyorum şiirinde Orhan Veli kendini anlatacak kimse bulamadığı için yakınmıştır. Kimselerin sesini duyamayacağı, ona dokunamayacağı mecazı bir dille anlatılmıştır. Ayrıca şair yalnızlığı “Bu derde düşmeden önce” cümlesiyle bir dert olarak görmüştür. Aslında olmayacağına inandığı olayları ise soru sorarak onun olumsuzluğunu anlatmıştır. “Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda?” derken aslında duyulmayacağını, “Dokunabilir misiniz, göz yaşlarıma, ellerinizle?” derken de dokunulmayacağını kastetmiştir. Bu şiirde de devrik cümleler ön plandadır. Somut olayları soyutlaştırarak anlatılmıştır. Orhan Veli bu şiirinde konuşma dili kullanmış ve okuyucularına sorular sorarak konuşma havası vermiştir.

Temaları ikisinin de yalnızlık olan bu şiirler birbirinden tamamen farklı anlatılmıştır. Okuyucuya seslenişleri, duyguları, tonları, hatta anlamları bile farklıdır. Ortak olan yanlarından biri ise bu iki şiirde Orhan Veli’nin Türk edebiyatına olan katkılarındandır.

BAKINIZ Orhan Veli Kanık
Son düzenleyen Safi; 4 Ağustos 2016 20:53