Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ocak 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
AĞAÇ SEVGİSİ VE DOĞAL DENGEYİ KORUMA

Kardeşlerim!

Yüce Rabbimiz her şeyi yerli yerince yaratmış, kainatta fevkalede bir düzen, ahenk ve denge var etmiştir. Biz insanlara düşen bu eşsiz düzeni ve dengeyi korumaktır. Bu dengeyi koruyacak olanlar da bilinçli, duyarlı ve kainata sevgiyle bakan insanların çoğalmasıyla mümkün olacaktır.

Cenab-ı Hak, Kur’an da şöyle buyurmaktadır:
“ Şüphesiz biz her şeyi bir ölçü ve denge de yarattık.” (1) Yine şu iki ayette:
“Sizin için gökten su indiren Allah tır. O sudan içersiniz, hayvanlarınızı otlattığınız bitkilerde onunla biter. Allah O su ile size, ekin, zeytin, hurma ağaçları, üzümler ve her türlü meyvelerden bitirir.Şüphesiz ki bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır.”(2)

Evet görüldüğü gibi, yeryüzü, gökyüzü, denizler, güneş, ay, biten ekinler, ağaçlar, sebze ve meyveler insanlar için yaratılmıştır.
Ve biz insanların verilen bu nimetlere şükretmesi, verilen bu güzellikleri koruyup, kollaması gerekmez mi?
Hem çevremize karşı sorumluluklarımız pek çoktur. Bunlar arasında ağacın ve yeşilin korunmasının ayrı bir önemi vardır. Zira ağaç ve yeşillikler, dünya hayatının vazgeçilmez nimetlerinden biridir. Ağaç, ciğerlerimize oksijen veren, erozyonu önleyen, kökünden, yaprağından, kerestesinden, ve meyvesinden yararlanılan ilahi bir lütuftur. Onun içindir ki Peygamberimiz ( s.a.v.) “ Kıyamet kopmak üzereyken elinde bir fidan bulunan kimse, imkan bulursa onu diksin.” (3) buyurmuştur.

Çevremizi temiz tutalım. Özellikle ağaç ve yeşillikleri korumak için üzerimize düşeni yerine getirelim. Çünkü bu hem insani, hem de dini görevimizdir. Yüce Allah bu konuda biz kullarını şöyle uyarmaktadır:
“ O ( senin yanından) ayrılınca yeryüzünde ortalığı fesada vermek, ekinleri tahrip edip, nesilleri bozmak için çalışır. Allah bozgunculuğu sevmez.” (4)

Atalarımızda “ Yaş kesen baş keser” sözüyle bir ağacın kesilmesini bir insanın öldürülmesiyle eşit tutmuşlardır.

Dinimiz ağaç dikmeye ve ormanlarımızın korunmasına büyük önem vermiştir. Çünkü ağaç ve ormanların insanlara çok yönlü faydası vardır. Sevgili peygamberimizde bizatihi eliyle hurma ağacı dikmiş (5) ve ümmetini buna teşvik ederek şöyle buyurmuşlardır: “ Herhangi bir Müslüman bir ağaç diker veya ekin eker de ondan insan, kuş, kurt yerse mutlaka onun için sadaka olur.” Yine bir Hadis-i Şeriflerin de ağaç dikmenin sevabından şöyle bahsetmektedir: “ Ağaç diken hiç bir kimse yoktur ki Allah o kimseye diktiği ağaçtan çıkan meyve ve diğer faydaları kadar sevap vermesin” (7)
Kainata güzellik getiren sevgili peygamberimiz, ormanların tahrip edilmesinin, gereksiz ağaç kesilmesinin büyük bir günah olduğuna işaret ederek:
“ Kim yolcuların ve hayvanların gölgelendiği bir ağacı boşuna ve lüzumsuz olarak keserse, Allah onu baş aşağı cehenneme atar.” buyurmuşlardır.
Yüce Allah’ın bizlere havasıyla, suyuyla, yemyeşil ormanları, masmavi denizleriyle bahşettiği cennet vatanımızın kıymetini bilelim.
Ormanlarımızı koruyalım. Bir izmarit’in, bir çöp kibrit’in milyonlarca ağacı yok ettiğini bilerek bu konuda daha dikkatli olalım. Kesilen ve yanan ağaçların yerine hemen ağaç dikelim. Ve bilelim ki ormanlarımız, atalarımızın ve yarın ki çocuklarımızın bizlere emanetidir.

Erdinç TİP
YAZAR-ŞAİR