Arama

'O' AN...!! - Tek Mesaj #5

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ağustos 2006       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi


Güçlü duygular
Genç adam bir Amerikalı asker... Wisconsin Eyaletindeki Oshkosh Kentinde birliğiyle Iraka sevkedilmek üzere ailesinden ayrılıyor. Duygular çok güçlü... Ağlamanın yanısıra kendisine el sallayan ailesine bakışlarıyla uzanıyor. Ve bu duygu yoğunluğundan sanki otobüsün camı ortadan kalkmaya yüz tutuyor da meslektaşımız bu büyülü anı kayda geçiriyor.



Son veda
Sri Lankada 15 Haziran günü içinde çocukların da bulunduğu bir otobüs, şüphelere göre, Tamil Gerillalarının döşediği bir mayının üzerinden geçince patladı. Hepsi aynı köyden 15i çocuk 64 kişi can verdi. Fotoğraf, toplu cenaze töreninin son aşamasını gösteriyor. Toplu mezara toprak doldurulurken güneş, gölgeleriyle de olsa ölenlerin yakınlarına son bir yakın veda olanağı veriyor.




Yağmur duası
Fotoğraf komşudan... Bulgaristandaki müslüman topluluk Pomakların kızları yağmur duası sırasında. Hepsi çok hoşlar. AP Foto Muhabiri Petar Petrov, içlerinden çakır gözlü olana odaklanarak bu umut ve neşe dolu anın bütün güzelliklerini taşıyanı doğru bir tercihle öne çıkarıyor.




Coşkulu anlar
Amerikada Philadelphia Kentinde bir okulun öğretim yılı sonu geleneksel kutlaması. Geleneğe göre, dönem sonunda öğrenciler, kentin ünlü fıskiyeli havuzuna atlıyorlar. AP Foto Muhabiri Matt Rourke, suyun kızlardan daha çoşkulu olduğu anı yakalıyor.




Hac yolunda
Yorgun taşıyıcılar, yorgun, zayıf, bedbin bir kadın... lk bakışta bir felaketin ardından yaşanan göç gibi görünüyor. Fotoğraf, Keşmir dağlarında çekildi. Bu, Hindular için bir çeşit hac yolculuğu.Yaklaşık 4 bin metre yükseklikte bulunan bir mağaraya gidiyorlar. İnanışlarına göre, Hindu tanrılarının en önemlilerinden Shiva'nın içinde kaldığı mağaraya tırmanıyorlar. Kadın yürüyemeyecek kadar hasta. Ama kendine göre, en gözalıcı giysilerini giyecek ve süslenecek kadar da umutlu...





Zıtlığın içinde
Mısırın Başkenti Kahirede Citystar adlı alışveriş merkezinin duvarındaki bir reklam panosunun önünden beyaz giysili bir kadın geçerken, AP Fotoğrafçısı Petros Giannakouris kendiliğinden oluşan siyah beyaz zıtlığı yakalıyor.





İyi niyet beklentisi
Bu fotoğraf, Sudanda barış anlaşması imzalandıktan sonra Birleşmiş Milletlerin iyi niyet elçisi aktris Mia Farrowun bir köye yaptığı ziyaret sırasında çekildi. Kadınlar, o anda Mia Farrowu karşılamaktaydı. Ama o an, kadınların bakışları, geçmişi uzun bir hikayenin anlatılmasını istemekteydi. Olaylar 1987de başladı... O yıl Sudanda büyük bir kuraklık ve açlık oldu. Bunun üzerine hükümetin desteğiyle Arap kökenli olmayan Afrikalı çiftçilere karşı bir Arap ittifakı oluştu. Araplar silahlandırıldı, Arap kökenli olmayan çiftçi kabileler tersine silahsızlandırıldı. Janjaweet adlı bir Arap gerilla grubu kuruldu. Buna karşılık Arap kökenli olmayan Afrikalı kabileler içinde Sudan Özgürlük Ordusu adlı bir gerilla grubu oluştu. Bu grup 2003 yılında hükümet birliklerine saldırınca, Arap kökenli Janjaweet militanları Afrikalı çiftçilere zulme başladı. Tarihin en büyük insani krizlerinden biri olan Darfur krizi başgösterdi. 3 milyon insan köyünden göçtü. Birleşmiş Milletlere göre 70 bin, başka saptamalara göre 300-350 bin insan öldü. İşte bu ayrıntılar nedeniyle Arap kökenli olmayan bu kadınlar Birleşmiş Milletlerin iyi niyet elçisini bu bakışlarla karşılamaktaydı.





Bunu bana nasıl yaparsınız?
Erişkin bir Rockeye Somon balığı, Amerika Birleşik Devletlerinin Idaho Eyaletinde bulunan bir laboratuardaki kavanozun içinden bakıyor. Rockeye Somonlarının nesli aşırı avlanma yüzünden tükenmek üzere. Elbette bu balığın her zamanki bakışı. Ama o anda türünün neslini tüketen insan nesline Bunu bana nasıl yaparsınız dehşetiyle bakıyor