Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Ocak 2011       Mesaj #55
Avatarı yok
Yasaklı
Antarktika’da Balon Deneyleri
Kozmik ışınların Yer’e etkisini araştırmak üzere NASA ve Amerika Ulusal Bilim Kuruluşu (National Science Foundation - NSF) 20 Aralık’ta bir bilimsel balon fırlattı. Kozmik Işın Enerji Bilimi ve Kütlesi (Cosmic Ray Energetics And Mass - CREAM VI) adındaki deneyde kullanılan aynı adlı balon, Marylan Üniversitesi tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

CREAM VI’nın asıl amacı Samanyolu’nda meydana gelen çok uzak süpernova patlamalarından kaynaklanan yüksek enerjili kozmik ışın parçacıklarından Yer’e ulaşanları saptamak. Balon, bilimsel araştırmalar için Yer’den yaklaşık 38.5 km yükseklikte bulunmaktadır. CREAM VI’nın yanı sıra iki ufak balondan oluşan bir başka balonlu deney ise Işınım Kuşağı Rölativistik Elektron Kaybı için Balon Dizgesi (Balloon Array for Radiation-belt Relativistic Electron Losses - BARREL)’dir. Bu deneyin amacı ise uçlak ışıklarını üreten Van Allen ışınım kuşaklarının üst atmosfer ile nasıl ve nerede etkileşime girdiğini bulmak.

Yapılan deneme uçuşlarından sonra benzer bir balonlu uçuş da 2013 ve 2014 yıllarında gerçekleşmesi bekleniyor. Antarktika’daki balonlu deneyler arasında yer alan bir diğer araştırma ise Balonla Taşınan Açıklıklı Milimetrealtı Teleskop (Balloon Borne Aperture Submillimeter Telescope - BLAST)’tur. Bu deney ile gökadamızdaki manyetik alanın yıldız oluşumunu nasıl sekteye uğrattığı araştırılmaktadır. BLAST ile bir dizi yakın yıldız oluşum bölgesindeki tozun manyetik olarak uçlaşmış ilk yüksek çözünürlüklü görüntüleri şimdiden elde edildi.

Antarktika’nın yazı olan Aralık ve Şubat ayları arası, uzun dönemli bilimsel balon uçuşları için en elverişli zamandır. Bu aylarda kıtada Güneş batmadığı için balon sürekli Güneş ışığı almaktadır. Bu yüzden ısınan balon yükseklere çıkar ve bir süre sonra konumunu sürekli korur.

Kaynak:NASA
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2017 01:41