Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
31 Ocak 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bebek ve çocuk odası için dekorasyon önerileri
evde0034
TEMA
Her konuda hep vurguluyoruz, bir konseptiniz ya da temanız olsun... Bu yola çıkış noktanız renk ve desen seçiminizi anlamlı kılar ve bütünlük yaratır. Evet temanız olsun ancak sözkonusu tekstil ürünleri olduğunda bunu çok abartmamaya özen gösterin.

Odanın her yeri bordürler, örtüler, perdeler araba, çiçek ya da ayıcık desenleri ile dolmaya başlarsa hem sizin için hem de miniğiniz için çok yorucu olabilir. Temayı oluşturan desenleri ahenk oluşturacak şekilde tekrarlamaya özen gösterin. Ünlü bir mimarın unutulmaz sözü: ‘’Az çoktur’’.

DESEN VE RENK SEÇİMLERİNDE ALTIN KURALLAR
evde0034a
Desen ve renk bolluğu ile her şey, her şeyle güzel duruyor. Ayiciklar, kuzucuklar, denizaltı, uzay, orman, araba, uçak masal temaları… Cesurum ama yine de kuralları bilmeliyim diyorsanız, işte desen kullanma sanatından bazı ipuçları. Bu sezon desen ve renk cümbüşü var. Renklerdeki özgürlük, desen seçimine ve kombinasyonlara da yansıyor.

Basit gibi görünen pek çok desen, aslında kontrol edilmesi çok zor bir simetri ve ritim taşıyor. Desen seçiminde ve kullanımında profesyonellerin önerdiği bazı altın kurallar var: Çok fazla çiçekli deseni bir arada kullanmak tehlikeli olabilir. İki büyük desenli kumaş arasında biraz mesafe bırakmak gerekir. Büyük ve vurgulu desenleri yatak örtüsünde kullanmayı arzu ediyorsanız parçalı olarak yastıklarda ya da puflarda kullanabilirsiniz.
evde0034b
Desenleri ve renkleri puf, yastık, abajur ya da çerçeve gibi aksesuarlar ile tamamlayabilirsiniz.

Baskılı kumaşları, tıpkı kıyafetlerinizdeki gibi bol desenli bir eteği düz bir üst ve sade aksesuarlarla birleştiriyorsanız, göz alıcı desenlerdeki bir duvar kağıdını veya halıyı da natürel mobilya, daha düz renkli örtüler ve objelerle daha da dikkat çekici duruma getirebilirsiniz.

Aynı mekanda birden fazla farklı desen kullanacaksanız (örneğin ekose, çiçekli ve çizgili), renkleri doğru seçmelisiniz. Renk tonları ve yoğunlukları birbirini tutuyorsa keşmekeş yaratmaktan kurtulursunuz.
evde0034c

evde0034d
Özellikle genç odalarında parlak renklerden, canlı desenlerden korkmayın, sadece iyi bir planlama yapın ve odanın diger ögelerinin mobilya, halı, koltuk vb..uyum ve dengesine özen gösterin.

PERDELER ve TÜLLER
evde0034e

Perdeler kullanım amacına, yaratılması planlanan atmosfere, ihtiyaca ve bütçeye göre tasarlanabilir ve bu noktada aklınızda bulunması gereken ipuçları: Farklı desenlerde aynı renklerin devam etmesi de önemli. Yine de maksimum etki sağlayabilmek için tek bir cesur desen tercih etmekte yarar var. Özellikle dar mekanlarda, desenli mobilyanın arkasına beyaz ya da pastel tonlarda bir duvarı fon yapmak hem deseni daha çok ortaya çıkartır, hem de odayı küçültme etkisinden kurtarır. Odanızdaki pencere sayısı ve büyüklüklerine, dolayısıyla aydınlık seviyesine dikkat edin. Kuzeye bakan, daha çok aydınlık arzu edilen mekanlarda hafif tülleri, az plise hatta japon perde tarzı ile düz olarak kullabilirsiniz. Hatta tülleri şeritler halinde tasarlayıp, aralarından daha çok ışık sızmasını da öngörebilirsiniz.

Yine aydınlık olması istenen mekanlarda tülün arkasına kumaş güneşlik ya da yanlarına pano perde koymak yerine önde hoş bir tül arkada düz, naturel bir stor perde tercih edin.
Tülünüz ve perdenizin ikisini birden hareketli ve desenli tercih etmeyin. Biri düz ve fon yapar nitelikte olmalı.

Çocuk odalarında sade katlamalı perdeler de kullanışlı ve zarif bir çözüm yaratır. Özellikle gündüz tül ihtiyacınız yok ise tek bir katlamalı perde çok kullanışlıdır.
Odanın boyutlarıyla doğru orantıda olmayan pencereler için, işte bazı ipuçları...

Çok alçak veya kare pencerelerde, kornişi pencere çerçevesinin hemen üzerinden değil, biraz daha yukarısından koyarsanız, pencereniz daha yüksek duracaktır. Pencereniz çok darsa, kornişin boyunu normal ölçüden fazla tutup, perdeyi iki kanat halinde büzdürerek sorunu çözebilirsiniz. Pencereniz tavana çok yakınsa, perde uzunluğunu yere kadar tutup, bu orantısızlığı ortadan kaldırabilirsiniz.
Perde ve tülleri sadece pencere önünde değil, mekanda basitçe bölmek istediğiniz bölümler var ise kolaylıkla kullanabilirsiniz. Örneğin giyinme ya da oynama bölümünü yatak bölümünden ayırmak isterseniz, boncuklardan ya da çiçeklerle süslenmiş serit tüllerden faydalanabilirsiniz.

CİBİNLİKLER
evde0034f
Cibinlikler koruyucu amaçlı kullanıldığı kadar dekoratif amaçlı da kullanılmaktadır. Özellikle bebek ve küçük çocukların yataklarında kullanılan cibinlikler; kocaman odada yaşayan çocuğun kendi ölçeğine ve boyutlarına yakın bir iç dünya yaratması açısından hoş bir çözümdür. Özellikle geniş odalarda; perdeden başka bu ölçekte kumaş hareketi mekana dinamizm katar.

KUMAŞ SEÇİMİ
DÖŞEMELİK VE PERDELİK
Döşemelik ve perdelik ürünlerde pamuk, viskon, keten gibi malzemelerden yapılmış kumaşlar polyester, akrilik gibi sentetik maddelerin aksine hava aldığı için terletmez ve rahatsızlık vermez. Kumaşların leke tutmazlık, solmazlık, yanmazlık, kolay silinebilirlik ve 30 derecede yıkanabilirlik gibi ekstra özelliklere sahip olması tercih edilmelidir.

YATAK ÖRTÜSÜ VE ÇARŞAFLAR
Yatak örtüsü ve çarşaflarda ise bebeğinizin ya da çocuğunuzun direkt teması olduğunu unutmayarak kesinlikle %100 doğal pamuklu kumaşlar kullanmaya ve bunların da boyalıları varsa gene aynı şekilde organik ürünler olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

TÜL VE PERDE BAKIMI
Makinanızın "narin yıkama" programında, soğuk su ile yıkamalısınız. Ütü gerektiren kumaşlar için, nemli olarak makinadan çıkartırsanız, ütüsü daha kolay olacaktır. Perdelerinizin renginde, yıkamanıza rağmen hala sararma varsa, küvetin içinde 1 lt. süt koyarak 1-2 saat bekletiniz. Daha sonra yıkandığında, eskisine oranla beyazladığını göreceksiniz. En önemlisi, perdelerinizin çok kirlenmesini beklemeden yıkamalısınız
Son düzenleyen Safi; 6 Mayıs 2019 01:42
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.