Arama

Kedi (Felis catus) - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ağustos 2006       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kıvırcık Saçlı Kediler: Rex Türleri


Tüm rex kedileri kıvırcık tüylere sahiptir, fakat bunlar arasında Devon ve Cornish türü farklı yerlere sahiptir. Türün bu karakteristik özelliğine iki farklı mutasyona uğramış gen sebep olmuştur.

Türün Kökenleri


Kıvırcık tüylü kedilerin başka yerlerde, farklı zamanlarda ortaya çıkmış olması mümkün; fakat tarihte kayıtlı ilk örneği 1946 senesinde Berlin’de görülmüştür. Bu siyah bir dişi dokak kedisiydi. Kedicik savaş sonucu bombalanmış, yıkılmış bir hastane enkazı içinde bulunmuştu. Kurtarıldı ve Lammchen (Lambkin) adı verildi. Böylelikle Avrupa’da Alman Rex denilen türün kurucusu oldu. Öyle görünüyor ki, Lammchen 1951 yılında bir yetiştirici tarafından keşfedilip starlık mertebesine ulaşana kadar sessiz ve sakin bir ev kedisi hayatı yaşadı. Oğullarından biri olan Fridolin ile çiftleştirilmişti. Bu beraberlikten Alman Rex yavruları ortaya çıktı.

Cornish Rex
1950 yılında Kallibunker adında kıvırcık tüylü bir çiftlik kedisi dünyaya geldi. İngiltere’nin Cornwall şehrinde bir tavşan yetiştiricisi olan Nina Ennismore, tavşanların mutasyonlar sonucu böyle kıvırcık olabildiklerini biliyordu. Kallibunker’in de böyle bir mutasyon geçirmiş olabileceğinin farkına vardı. Bayan Ennismore bu kıvırcık tüylerle oldukça ilgilendi ve sonunda genetik biliminde uzman olan bir arkadaşına danıştı. Böylelikle Kallibunker yetişkinliğe ulaşınca annesiyle çiftleşti ve mavi tekir erkek bir Rex kedisi dünyaya getirdi. Kedinin adı Poldhu idi. Poldhu da Amerika da Rex’lerin üremesine bizzat önayak oldu.

Devon Rex
Devon Rex, İngilterenin Devon şehrinde meydana gelen bağımsız spontane bir mutasyon sonucu 1960 yılında ortaya çıktı. Kurtarılmış bir sokak kedisiyle, terkedilmiş bir madende bırakılmış gariban bir Rex tüylü erkek sokak kedisiyle çiftleştirildi. Bu eylem sonucunda ortaya çıkan kıvırcık tüylü yavru erkek, Kirlee, ilk başta bir Cornish Rex ile çiftleşti. Çünkü her ikisinin de genetik olarak uyumlu olduğuna dair bir inanç vardı. Ne var ki, sonucun hiç de öyle olmadığı ortaya çıktı. İlişkinin sonunda gayet düz tüylü kediler ortaya çıkmıştı. Bu olaydan sonra Devon Rex, ayrı bir tür olarak yetiştirildi. Hepsi de Kirlee’nin torunları idi.

Karakteristik Özellikleri


Cornish Rex’in tüyleri ile Devon Rex’inkiler arasında ufak farklar vardır. Devon Rex’in tüyleri daha kısadır. Devon Rex’in kocaman kulakları vardır. Cornish Rex, iyi kemikli ve zarif bir kedidir. Narin ve uzun bir yapısı vardır. Bacakları uzun, düzdür. Patileri küçük ve ovaldir. Tüyleri kısa fakat yoğun, iç içedir. Ideal olarak vücudunun her tarafında kıvrım kıvrımdır. Hatalı tür örneklerinde tamamen keldirler, ki bu bahsedildiği gibi hatalı üretim sonucu ortaya çıkmıştır. Aslında tüyleri kıvırcıktır. Bıyıkları da kıvırcıktır. Kulakları geniş, kafadan oldukça yüksek ve uçlara doğru yuvarlaktır. Gözleri oval ve orta boyda olur. Kuyruğu ise uzun, incedir ve sonuna toğru bir noktada incelir.

Devon Rex’in orta boy bir vücudu vardır, göğüsü geniştir ve uzun, ince bacakları vardır. Kuyruğu da uzun, düzgündür. Arka bacakları ön bacaklarına göre daha uzundur. Patileri küçük ve ovaldir. Tüyleri dalgalı ya da kıvırcık olur. Vücudunun her yeri böyledir. Bıyıkları ve kaşları bazı türlerde çok kısadır ya da yoktur, ama bunlar da hatalı üretim sonucunda oluşur. Aslında uzun ve kıvrıktır. Kafası narin bir boyunun üzerindedir ve tepesinde düz, aşağıya doğru yuvarlaktır. Kulakları alçak ve büyüktür. Tabanları oldukça geniş, uçlara doğru yuvarlak olmak üzere incelir. Gözler büyük, oval, birbirinden ayrı ve hafif eğimlidir.

Renk Çeşitleri


Kıvırcık tüyler ve renkler için olan Rex genleri birbirinden farklı oldukları için teoride pek çok rengi olabilir. Si-Rex denilen Siyam renkli Devon bile vardır. Bu Amerika kökenlidir.

Huyu Suyu


Rex kedileri bir ev kedisi olarak benzer özelliklere sahiptirler ve harika dost olurlar. Devon Rex’ler bir kedi, bir maymun ve “Yaramaz Çocuk” arasında varlıklardır. Oyuncu ve afacandırlar. Sosyaldirler ve pek çok yönden köpek gibi davranışları vardır. Her yere ev arkadaşlarıyla birlikte giderler ve hatta kuyruklarını zevkle oradan oraya sallarlar. Uzun bacakları onlara müthiş bir çeviklik ve akrobatik yetenek sağlar. Ayrıca bezgin halden anında fırlayıp müthiş hızlı bir takip eylemine geçmek konusunda ustalardır. Bu özellik de onları çok verimli avcılar yapar. Rex’lerin meraklılığı ise efsanevidir. Çok boşboğazdırlar ve gürültülü bir hırıltıları vardır.

Bakımı


Bu kediler nadir olarak tüylerini değiştirirler, bu yüzdendir ki az bir fırçalamaya ihtiyaç duyarlar. Fakat, tüyleri dağınık ve hassas olduğundan aşırı sıcak ve soğuktan korunmalıdırlar. Dışarıya soğuk ya da sıcak havada çıkartılmamalı, kışın ısıtılmamış odalarda bırakılmamalıdırlar. Bir Rex’i sevmek alışkın olmayan için şaşırtıcı bir deneyim olur. Bunun nedeni tüylerinin sıcak oluşudur. Aslında, Rex’in normal vücut ısısı diğer kedilere göre sadece bir derece civarında yüksektir.Bu onlara daha yüksek bir metabolisma, ve dolayısıyla inanılmaz yüksek bir iştah kazandırır. Üç ila altı arası yavru yaparlar ve doğan yavrularda kıvırcık tüyler belli olur. Bu ufaklıklar da ayağa kalkar kalkmaz meraklarını ve canlılıklarını sergilemeye başlarlar.

Son düzenleyen _Yağmur_; 25 Kasım 2016 15:32 Sebep: Sayfa düzeni.