Arama

Sütçü İmam - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  SÜTÇÜ İMAM3.jpg
Gösterim: 7959
Boyut:  43.1 KB
Kahramanmaraş Milli Mücadelesinin sembolü haline gelmiş olmakla meşhur bir Millî Mücadele mücahidi dir. Adına anıt dikilmiş olan İmam Kahramanmaraş'ta 1288 yılında doğmuştur. Nüfus kaydında babasının adı Kireççi Oğlu Ömer 'dir. Anasının adı Emine'dir.

Tiyekli Oğlu Hocadan ders almıştır. Tahsilini devam ettiremeyerek Uzun Oluk mescidinin müezzinliğini ve imam hatipliğini yapmıştır.Asıl adı imam olan bu zat, imamlık yaptığı mescid civarında bir sütçü dükkanında süt ve simit satmakta iken şöhretini doğuran olay meydana gelmiştir.


Sakin ve yumuşak tabiatlı olmakla beraber, İmamda bütün Kahramanmaraşlılar gibi Kahramanmaraş'ın yabancılar tarafından işgal edilmesine tahammül edemiyordu. 23 Şubat 1335 (1919)'dan beri ingiliz İşgali sırasında Kahramanmaraşlı Ermenilerin Türkler aleyhine giriştikleri hayasızca ve çeşitli tezvir ve iftiralar sinirleri iyice germişti. 30 Ekim 1919'da işkalin Fıransız kuvvetlerine devri Ermenileri iyiden iyiye şımarttı. Tezahürat ve taşkınlık yapmaları Kahramanmaraşlıları can evinden vurmuştu. Ertesi gün işgal kuvvetlerine başka şehirlerden katılmış olan Ermenilerle şehirde dolaşan Fıransız askerlerinin Uzun Oluk Hamamından çıkan bir Türk Kadınının peçesini açmak istemeleri bardağı taşıran son damla oldu. Sessizce dükkanında oturan İmam gizlediği tabancasını çekerek tek başına Fıransız askerlerinin üzerine yürüdü. Bu sırada kadının çığlığı üzerine civar kahvelerden vak'a mahaline yetişen Türklere işgalci askerler ateş etmiş ve Çakmakçı Sait vurulmuştu. Sütçü imam çektiği tabancasını kılıfına sokmadı.Tek başına ortalığa dalarak tabancasını müstevli askerler üzerine boşalttı. Bir tanesini vurdu. Halkın yardımıyla oradan uzaklaştı ve dağa çıktı, işgal kuvvetleri takip ettiler ise de, İmamı ele geçiremediler.


Böylece Türk namus ve haysiyetine uzanan düşman elini kıran Sütçü İmam Kahramanmaraş Kurtuluş Muharebesi başlayınca Bertiz çetelerine, daha sonrada cancık mağarasında ki mücahitlere katılarak düşmanla savaştı.

Düşmanın Kahramanmaraş'tan kovulduğunu hatta Cumhuriyetin ilan edildiğini idrak eden Sütçü imam, Cumhuriyetin ilanı dolayısıyla Kaleden 101 pare top atışı yaparken namlunun ısınmasından dolayı ağızdan dolma top patlamış Sütçü imamı kale burcuna sermiştir. Yaralı olarak Alman Eytam hanesindeki hastaneye kaldırılan imam kurtarılamayarak yedi gün sonra öldü (1922).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Ekim 2016 23:37