Arama

Fabrika nasıl kurulur? - Tek Mesaj #5

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Fabrika İçerisinde işlenmemiş veya yarı işlenmiş mamulun işçiler tarafından, makine, araç ve cihazlar yardımıyla işlenerek tüketime hazır duruma getirildiği sanayi kuruluşu. Fabrika terimi, söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği, belli bir büyüklüğe sahip endüstriyel yapılar için de kullanılmaktadır. Fabrikalar gerekli işgücü, sermaye ve tesis kaynaklarının bir araya gelmesi ile oluşur ve faaliyet gösterir.

Fabrika kurarken, girişimci, sermayesini, alacağı kredi vb. imkanları, fabrikanın kurulacağı bölgeyi, üretimin cinsini, işçi istihdamını, bölgesel koşulları, ülke ve bölge ihtiyaçlarını, hammadde ulaşım olanaklarını, çevreye zarar vermemek için fabrikanın yeri, denetimi ve gereken tedbirlerin alınmasını planlamak zorundadır. Öncelikle arz-talep dengesi, yani fabrikanın üreteceği ürün veya ürünlerin pazarlanması da dikkatle planlanmalıdır.

Alttaki yazıda fabrika kurulurken geçirilen yasal süreçler var, inceleyiniz.

İlk önce İmar Mevzuatı’na göre alınması gereken belgelerin tamamlanması gerekiyor. Her türlü yapı için belediyeden ruhsat alma zorunluluğu var. Fabrikanın üretime geçebilmesi için elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerine yönelik yapı kullanım izninin çıkartılması şart.
Ardından işyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması gerekir.
Kurulacak fabrika için işletme belgesi çıkarmalıdır.
Halkın sağlık ve rahatını etkileyen atölyelerin açılması da izne tabi tutuluyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından tutulan sanayi siciline kayıt gerçekleştirilmelidir.
Sanayi odalarına kaydolarak bu odaların kuruluşun gerekli bilgilerini içeren bir kapasite raporu hazırlanır.

ÇED raporu alabilmek için gerekli olan belgelerin de sağlanmış olması gerekiyor. Ayrıca Su Kirliliği Kalite Kontrol Yönetmeliği ve Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’ne göre de izin belgesinin çıkartılması gereklilikler arasında yer alıyor.