Arama

Güneş (Uzay) - Tek Mesaj #7

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Şubat 2011       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş'ten Yükselen Bulutlar da Yer’dekiler Gibi Dalgalanıyor


Warwick Üniversitesi’nden araştırmacılar Güneş'ten yükselen bulutların yeni görüntülerini incelerken bulutta oluşan düzensizliklerin Yer’deki bulutlarda oluşanlara benzediğini keşfetti. Bu bulgu fizikçilerin Güneş Dizgemiz’in hava durumunu anlamasına yardımcı olabilir.

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (Solar Dynamics Observatory - SDO) koronal (taç küreye ait) kütle atımlarının uç morötesi dalgaboylarında daha önce mümkün olmayan sıcaklıklarda (11 milyon Kelvin) fotoğraflarını çekti. Bu görüntülerin incelenmesi sonucu araştırmacılar bir bulutun kenarında Yer’deki bulutlardaki dağılma desenlerine benzer bir düzensizlik fark ettiler. Bu düzensizlikler farklı hızlarda hareket eden maddeler arasındaki kenarlarda kıvrılmalar olarak ortaya çıkıyor ve hız farkı kenar düzensizlikleri oluşturuyor.

Koronal kütle atımlarının Güneş tacından yükselirken izledikleri yolun manyetik yapısına göre oluşan hız ve erke farklılıkları da benzer düzensizlikler oluşturabiliyor. Bu düzensizliklerin varlığı Güneş Dizgemiz’in içindeki hareketten yapılan çıkarımlarla öngörülmüş olsa da ilk defa taçkürede tesbit edilmektedir. Daha da ilginç olanı, bu düzensizliklerin yalnızca tek bir kenarda oluşması. Bu durum, koronal kütle atımlarının ilerledikçe neden kıvrılıp büküldüklerini açıklayabilir.


Kaynak:warwıck
Son düzenleyen Safi; 29 Mart 2016 03:00